Close search

Какво не знам за лука

Какво не знам за лука Лукът е един от консумираните зеленчуци като средство за овкусяване на ястия. Въпреки, че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва с кулинарията като основна съставка- в салата и ястия. Ето и няколко важни и интересни факти за така обичания зеленчук. photo-credit

Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които се намират в растения, които имат ползи за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.

Въпреки, че лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.

Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.

Лукът се използва за медицински цели в много култури и има вярване, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.

Има теория, но все още не доказана, че престоелият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.

Лукът предотвратява косопад, ако е търкате директно върху скалпа.

Източник: Foodpanda

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK