Close search

Киномания и Divino представят заедно "Кулинарно кино"

Киномания и Divino представят заедно "Кулинарно кино" През тази софийска есен Киномания и Divino представят заедно КУЛИНАРНО КИНО с менюто на шеф Димо Димов: два филма, две гурме вечèри, две авантюри на сетивата. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

На 19 ноември, четвъртък, от 19:30 часа в зала 10 на НДК предлагаме прожекция на документалния филм Foodies и гурме вечеря, приготвена от шеф Димо Димов, придружена от три вина, подбрани от екипа на Divino.

На 21 ноември, в събота, от 20:00 часа, отново в зала 10 на НДК може да гледате документалния филм за тризвезден шеф-готвач „Серджо Херман, безобразно съвършен“ и да опитате гурме вечерята, приготвена от шеф Димо Димов, придружена от три вина, подбрани от екипа на Divino.

Цената на един куверт е 50 лева. Освен вечерята с филмова прожекция тази цена включва и еднодневен достъп в ден по избор за DiVino.Taste – Форум на българското вино (НДК, зала 3, 20-22 ноември 2015).

Димо Димов, шеф-готвач с високо реноме в света на висшето ресторантьорство и носител на престижни награди, владее до съвършенство науката и изкуството да създава незабравими емоции. Основател на Cult Gourmet Catering и на веригата ресторанти Pure, шеф Димов има класически подход към храната, дълбокото познаване на френските кулинарни техники, съчетано с въображение, собствен стил и преклонение пред добрия продукт.

Foodies
Швеция, 2014, 95 мин., документален филм, режисьор Томас Джаксън, Шарлот Ланделиус и Хенрик Стокаре
19 ноември, четвъртък, 19:30 часа, НДК, зала 10

Кои са Foodies? Явлението доби размерите на утвърдена субкултура в съвременното общество: хора, обсебени от качествената и изискана храна, готови да й посветят времето, средствата и емоциите си. Повечето от „фудитата“ поддържат постоянен блог или споделят информация в социалните мрежи. Такива са и героите на филма, който ще ни отведе по стъпките им в най-прочутите тризвездни (по гида „Мишлен“) ресторанти на света. Отдадени на преклонението към храната, което от хоби се превръща в начин на живот, те са добили статуса на престижни кулинарни критици, защото критериите им са обусловени от „звездния“ им опит. Това са хора, които прекарват живота си в обикаляне на планетата и... ядене. Хора, чието мнение толкова високо се зачита от професионалистите в бранша, че да си резервират място и в най-труднодостъпните ресторанти за тях не е проблем. Кои са тези хора, кои места посещават, какво консумират там, дали това ги прави щастливи, дали харесват всичко, което опитат... вижте сами.

Менюто на шеф Димо Димов:
Прясно изпечен хляб

Предястия
Крем от гъши дроб,
салата от киноа и червена леща, листа от тученица,
хляб със звезден анасон

Основно ястие
Френско петле в два стила:
Кок-о-вен; филе с масло от салвия и трюфел, ризото с кестени

Десерт
Гато "Марсел" с малинова пяна

Серджо Херман, безобразно съвършен / Sergio Herman, fucking perfect
Холандия, 2015, 80 мин., документален, режисьор Вилемек Клойфхаут, 21 ноември, НДК, събота, 19:30 часа

Не се случва често някой да се откаже от успешна кариера в разцвета на силите си. Когато този някой е шеф-готвач, вероятността клони към нула. Но Серджо Херман взима това решение. Въпреки че ресторантът му е номер едно в Холандия. Въпреки че има три звезди от Michelin и лоялен, сработен екип. Но Серджо има също и семейство – жена и три деца, за които никога не му остава време. Филмът показва перфектно смазания механизъм в кухнята на един тризвезден ресторант, но също и напрежението да се задържи нивото му. Надвисва въпросът за цената на съвършенството и една съвсем простичка мечта започва да си пробива път – нещо като забравена рецепта от детството...

Менюто на шеф Димо Димов:
Прясно изпечен хляб

Предястия
Домашно маринована сьомга с червено цвекло,
букет от салати и гратениран биск от омар

Основно ястие
Телешко:
Телешки джолан су вид в сос от зелен пипер,
рагу от манатарки, био моркови с естрагон и конфи от картофи

Десерти
Флан Каталана, пистачо пана кота и шоколадов крем

Куверт-билети в билетния център на НДК и vintageclub.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност