Close search

Маслини за стройна фигура и срещу рак

Маслини за стройна фигура и срещу рак Хапването на няколко маслини на гладно ще намали апетита ви и ще ви помогне да смъкнете ненужните килограми. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хапването на няколко маслини на гладно ще намали апетита ви и ще ви помогне да смъкнете ненужните килограми.

Това е отдавнашен трик на диетолозите, тъй като маслината се смята за изключително добър хранителен продукт. Ако мислите , че това не важи за вас - пробвайте, когато прегладнеете, хапнете 5-6 маслини и гладът ви ще изчезне моментално.

Лечебните свойства на маслините са познати още от дълбоката древност. От тях се добива зехтин – може би най-полезната мазнина, позната на човека. 

Много от диетолозите добавят маслините към своите диети, тъй като заедно с черния шоколад, ядките и бадемите, в състава им има изключително полезни мононенаситени мастни киселини омега-6 и омега-9, които пък водят до ограничаване на приема на вредните наситени мастни киселини.

Ниските граници на холестерола ни се поддържат именно от ненаситените мастни киселини, а от там се предотвратява и рискът от високо кръвно налягане. Затова консумацията на маслини – черни, безсолни, зелени, стафида, солени и въобще всички, които са по вкуса, ще ви гарантират отслабване и то не от къде да е, а на най-ужасното място – около корема.

Маслините съдържат резерв от хранителни вещества, които помагат на здравето

Маслините притежават огромен резерв от полезни вещества, които са от безспорна полза за вашето здраве. Те съдържат големи количества от витамините А, В, D и Е, които ги превръщат в един от най-добрите антиоксиданти. Ако обичате да похапвате често маслини, няма да имате никакви проблеми със зрението, ще сте предпазени от инфекции, ще придобиете по-добра обмяна на веществата и ще се сдобиете с по-здрави зъби и кости.

Витамин Е в маслините поддържа кръвоносните съдове, помага при махмурлук

Голямата концентрация на витамин Е в маслините се бори със свободните радикали и поддържа кръвоносните ни съдове здрави и еластични. Друга особеност на този средиземноморски дар е, че неутрализира токсичните вещества, сред които е и алкохолът в кръвта. Ако често си пийвате по няколко чашки, включете към питието си салата от маслини и тялото ви ще пребори по-лесно алкохола, а сутрин няма да имате и спомен от махмурлук.

Маслините помагат за здравето на сърцето и артериите

Сред плюсовете от маслините за сърдечното и артериално здраве са голямото количество мастни киселини в тях и зехтинът, които са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини нямат холестерол и поради това зехтинът не може да вдигне нивото му, напротив – държи го в равномерни стойности. Зехтинът още съдържа линолеева киселина омега-6 ( EFA; основна мастна киселина), която е жизнено необходима за човешкия организъм.

Маслините предпазват и от рак на гърдата и простатата

Приемът на големи количества мононенаситени мазнини води до по-малък риск от рак на гърдата. Б-систостеролът е мазнина, която се съдържа в растителните масла като зехтина – допринася за предотвратяване образуването на ракови клетки в простатата, укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.

Маслините намаляват риска от артрит

Маслините понижават риска от заболяване от артрит – доказано е, че хората, които консумират големи количества зехтин, по-рядко страдат от ревматоиден артрит.

Маслините подпомагат костното развитие

Мастноразтворимите витамини E, A, D и K, които се съдържат в зехтина, са изключително важни за подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и за укрепване на костите чрез фиксиране на калция. Поради лесната си смилаемост и минералите, които съдържа за подпомагане на използването на витамините в тялото, се препоръчва на възрастните. Възпрепятства загубата на калций и стимулира минерализацията на костите.

Маслините свалят кръвното налягане

Маслините и добиваният от тях зехтин понижават кръвното налягане – доказано е, че зехтинът има благоприятно въздействие върху хипертонията. От листата на маслиновото дърво се произвеждат и медикаменти за понижаване на кръвното.

Без значение дали се употребява топъл или студен, зехтинът помага и при заболявания от гастрит, язви, като намалява количеството на стомашните киселини. Като допълнение на това маслините активират жлъчната течност и я привеждат в перфектно състояние. 

Зехтинът управлява секрецията на жлъчния мехур и намалява опасността от формиране на жлъчен камък. Благодарение на хлорида, допринася за правилното функциониране на черния дроб и помага на организма да отдели отпадъчните продукти, пише doctiming.bg.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност