Close search

Митове за произхода на любимите ни храни

Митове за произхода на любимите ни храни Митове за любимите ни храни photo-credit

Има много ястия с объркана история през годините. Интересното е, че французите са обичайните заподозрени. 

Все пак имената на ястията и техният произход не са задължително свързани. Това е като произхода на имената: в някои случаи (и най-вече в митове и приказки) те могат да имат нещо общо с някои качества на даден човек, но в повечето случаи са просто случайни. 

Компанията за онлайн поръчки на храна foodpanda, избра десетте най-често срещани заблуди по отношение на произхода на храните.

1. Пържени картофи

Мит: Пържените картофи са с произход от Франция.

Американците ги наричат картофки, англичаните - чипс, всеки ги обича, но белгийците са тези, които са ги измислили първи. Народна приказка разказва, че белгийците често пържели малки риби, а когато са нямали, са си правили пържени формички от картофи.

2. Френски тост

Мит: Френският тост е френски.

Французите си мислили, че като добавят думата "френски" на едно ястие ще звучи по-вкусно. Въпреки че, тостовете са популярни във Франция, те не са измислени там. През 4 век е била намерена готварска книга, на територията на Италия, с типична рецепта за френски тост, което ни кара да се замислим, дали първоизточник не е страната на пицата.  

3. Начос

Мит: Мексиканците ядат начос през цялото време.

Разбрахме, че начосът е измислен за да задоволява апетита на туристи в САЩ. След време един мъж на име Франк Либерто е започнал да ги продава на стадиони и места за масови сбирки.

4. Спагети и кюфтета

Мит: Спагетите и кюфтетата са италиански.

Във всеки италиански ресторант има паста. Всъщност, спагетите са измислени от имигрантите в Северна Америка. Преди години в Италия, спагети и кюфтета никога не са се срещали меню на ресторант. 

5. Кроасан

Мит: Кроасаните идват от Франция.

Отново, не френско присъствие. Кроасаните произхождат от нещо наречено „кипферл”. Макар че има много противоречиви истории за това кой е първоизточникът, повечето историци и готвачи са убедени, че австрийски готвач, е бил първият човек, направил кроасана.

6. Сандвичи

Погрешното схващане: Сандвичите идват от Англия.

Известен немски граф е закусвал с хляб, в който е поставял сирене и месо.

7. Суши

Мит: Суши хапките идват от Япония.

Много рядко се яде суши в Япония, особено във вида, в който го консумираме тук. Американците са тези, които са измислили завити риба и ориз под формата на руло, за да е по- удобно и впечатляващо.

8. Датски сладкиши

Мит: Датските сладкиши са датски.

Въпреки че името им подсказва техния произход, първите датски сладкиши са измислени от виенски готвачи. Все пак, въпреки тяхната австрийското наследство, сладкишите днес са основен елемент в Дания.

9. Пастата

Мит: Пастата е открита в Италия.

Пастата е синоним на Италия, както и на 65% от италианските меню. Независимо от това, историческите данни, казват друго. Някои хора твърдят, че китайците са яли спагети, тип паста преди 7000 година. Други данни показват, че либийците са отговорни за изобретяването на тестени изделия, които ще станат известни като макарони.

10. Бисквитки за пророчества

Мит: Тези бисквитки са китайски.

Тези вкусни и сладки лакомства, които се появяват в края на храненето в местния китайски ресторант не са измислени в Китай. Изследванията показват, че японците първи откриват тези пророчески лакомства. Въпреки японското наследство, китайските ресторанти по цялата планета дават на гостите си от тези пророчески бисквитки, в края на вечерята.

2 Коментара

  1. Small
    Митко

    ЗУЕ!

  2. Small
    Анонимен

    И от кои източници е тази "информация"?

Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK