Close search

Не отлагайте прегледа при мамолог

Не отлагайте прегледа при мамолог Първи декември е международен ден за борба със СПИН, който е добре да отбележим подобаващо, но още по-важно е да се погрижим за здравето си като отидем на консултация с мамолог. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Редовната профилактика е изключително важна, а регулярният преглед може да ни спести множество неприятни усложнения.


Жените трябва да се следят за появата на необичайни образувания в гърдите. Във всеки случай, когато установите някакво образувание или бучка в областта на млечната жлеза, необходимо е да се консултирате със специалист, за да се установи произхода на образуванието и да се консултирате за подходяща терапия при необходимост.

Може да си запишете час за консултация със специалист мамолог в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, една от най-добрите болници за женско и семейно здраве в страната. Наскоро там откриха ново хирургично отделение, където бяха привлечени доказани специалисти с дългогодишен опит в лечението на млечната жлеза. Това, заедно със отличното оборудване и апаратура, гарантира на пациентите отлично медицинско обслужване на принципа „всичко под един покрив“ – профилактика, диагностика, а при необходимост и оперативно лечение.

А ето и кратък списък на най-разпространените оплаквания:


Фиброаденом – най-честият тумор при жените, с размери от милиметър до няколко сантиметра, окръглен с твърдоеластична консистенция, подвижен при палпация (опипване).

Интрадуктален папилом – Най-често с големина от няколко милиметра до 2 см дължина, развива се в каналите на жлезата зад зърното. Симптомите са кървава секреция поради богатството на кръвоносни съдове в тези образувания.

Киста на млечната жлеза – достига от няколко милиметра до огромни размери. Съдържа жълта, кафеникава или зеленикава течност. Лекува се с пункция и аспирация (изтегляне със спринцовка).

Фиброкистична болест (фиброкистозна мастопатия) – развитие на множество кистозни образувания в участък с натрупване на повече съединителна тъкан, така наречените мастопатични плаки.

Гинекомастия (при мъже) – разрастване на жлезна тъкан при хормонален дисбаланс, употреба на нерегламентирани стероидни препарати при спортисти. Млечната жлеза се уголемява, като приема формата и големината на женска гърда.

Масталгия (мастодиния) – болка в млечната жлеза – обикновено не се дължи на органично заболяване (не се открива туморен процес), а по-скоро е хормонално обусловена. Болката е с неврогенен характер, овладява се трудно, а лечението е продължително. Повлияването е най-добро след употреба на аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства и витамини.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност