Close search

Пчелни продукти за лечение на деца

Пчелни продукти за лечение на деца Лечение на деца с пчелни продукти Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Прополис, пчелен прашец, пчелно млечеце – всички тези продукти могат да бъдат изключително полезни при лечение на деца.

В древността индийците са капвали капка мед в устата на новороденото, а в Египет задължително са давали на малчуганите мед в училище за по-добра памет и физическо развитие. Според американците меда да се нарежда до млякото, като един от най-подходящите хранителен продукт за децата. Той спомага за пълноценното усвояване на магнезия и калция, освен това съдържа достатъчно витамини и енземи,които подобряват храносмилането и възбуждат апетита. Консумацията на мед се препоръчва на малки и големи, защото действа успокояващо на „нестаблната“ нервната система, а нейното здраве е много важно за човека.

Мед при деца

Има хора алергични към мед, макар и това да е рядкост, преди да прилагате лечение с тези продукти се убедете, че организма ви не е чувствителен към пчелните илачи. Алергията най-често се изразява в кожни обриви и стомашни чревни разстройства. Поради тази причина, ако се използва за лечението на деца, е нужно повишено внимание, за да няма неприятни изненади. Препоръчително е, когато използвате меда за лечение, той да бъде разтварян в мъничко вода. Той е подходящ при болести на дихателните пътища, запек, анемии, хипотрофия, за укрепване на организма. Винаги се ползва чист нектарен мед, казано по друг начин, да не е получен от подхранване на пчелите със захарен сироп. Задължителен е консумира на гладно, само така ще постигне желаните резултати.

Мед за лечение на малчуганите

Според възрастта и заболяването се дават различни дози мед:

1. Деца от 3 до 5 години – 1/2 грама медец за всеки килограм. Не забравяйте да разтворите в малко нектар или водичка.

2. Деца от 5 до 7 години – дозата в тази възраст е 1 грам за годинка.

В зависимост от това каква болест се лекува приема е 1,2 или 3 пъти за ден. Лечението трябва да трае между 15 и 60 дена, според неговата сложност.


Млечни коктейл за деца за подсилване на имунитета и енергия

1. Млечен коктейл – смесете прясно мляко – 400 милилитра с мед – 60 грама, разбъркайте докато меда се стопи напълно. Вземете и 3 бучки лед и малко ги надробете. Прибавете ги към меда и млякото. Сложете още банан (нарязан) – 1 брой, жълтък – 1 брой, малини 30 – 30 броя и портокалов сок – 2 супени лъжици. Всички тези продукти разбийте с миксера за около 2 минутки и сервирайте на детето. Коктейла е много приятен и ароматен и със сигурност ще му хареса.

2. Млечен коктейл – тук отново разтваряте мед – 50 грама в 700 милилитра сок от ананас. Добавяте още ябълки – 3 броя нарязани, прясно мляко – 200 милилитра и натрошен лед – 2 кубчета. Всичко се бърка за няколко минутки с миксера и се сервира на детенцето.

Важно е споменем, че при диабетно болни деца консумацията на мед е противопоказна, нужна е консултация със специалист.

Пчелно млечице за лечение на деца

Приеманите храни в натурален вид гарантират здраве на детето ви. Уникалното пчелното млечице и меда са такива продукти, които изобилстват на ценни витамини и жизнено необходими микроелементи. Продукта пчелно млечице е полезен за вегетативната нервна система и кръвотворните органи. Приема му право детския организъм издържлив и го защитава от инфекции, заради съдържанието на гама-глобулините. От голяма ползва е при бронхиална астма, кожни и силно разпространените бъбречни болести. Използва при недохранване, възбуждане на апетит, анемия, алергии, диабет, забавено развитие, ставни възпаления, изтощеност и други. Под формата на свещички се предлагат продукти от пчелно млечице за най-мъничките.

Лечение с пчелно млечице на деца

Смесвате пчелно млечице – 5 грама с домашен мед – 150 грама и бърквате. Сместа се дава по:

1. Деца от 3 до 5 години – консумират по 10 грама на ден. Това е горе долу една непълна чаена лъжичка.

2. От 5 до 7 години – 15 грама на ден (това е една препълнена чаена лъжичка)

3. Деца над 7 години – по чаена лъжичка – 2 пъти

От 15 до 60 дена се прилага лекуването, в зависимост от болестта, с която се борите.

В случай, че предозирате с пчелно млечице, може да се изразят симптоми, като стомашно разстройство. Алергии към него почти не се срещат.

Пчелен прашец за лечение на деца

Това е най-богатия на витамини пчелен продукт, който много рядко предизвиква алергии при малките деца, когато се приема за вътрешно лечение. В него има изобилие от минерали, като някои от тях са желязото, мангана, калия, магнезия и калция. Те са много важни за израстването на детето, защото спомагат за здравината на зъбите, осигуряват профилактика срещу рахита и тежките анемии. Приема на 10 грама пчелен прашен на ден осигурява необходимата дневна доза на едно дете от аминикиселини. Използва се при лечение на недохранване, забавен растеж, стомашно чревни разстройства, никнене на зъбни, анемии, чернодробни болести, отпадналост и липса на апетит.

Лечение на деца с пчелен прашец

Препоръчително е той да се смеси с мед, за да могат зрънцата да омекнат за няколко дена. Смесва се например мед – 500 грама с пчелен прашец – 250 грама.

При всяка от възрастите приема се извършва по 3 пъти на ден. Консумацията на дозата да става преди храненията.

1. Деца от 3 до 5 години – 1/2 чаена лъжичка. Тук отново лечението е с най-малко продължителност от 15 дена. При по тежки болести то се прилага до 60 дена. Преди да дадете илача на детето се уверете, че не е алергично към пчелния прашец.

2. Деца от 5 до 7 годинки – чаена лъжичка

3. Деца от 7 до 12 години – 1 1/2 чаена лъжички.

Прополис за лечение на деца

Прополисът има силно антибиотично действие. Той помага на организма в „изработването“ на антитела. Много рядко има деца, които да са алергични към продукта, но все пак се приема внимателно, защото изключенията са възможни. Използва се много често за лекуването на рани, възпаления на дихателните пътища, слаба имунна система, за общо укрепване на организма, болки в гърлото и изгаряния.

Лечение с прополист

За лечението на малките деца се използва най-вече спиртния екстракт от прополис – 20 или 30 процентов. Приема се разтворен във вода по 3 пъти за ден. Може да бъде разтворен и в топло мляко. Курсът на лечението отново се определя от болестта, може да трае от 15 до 60 дена.

1. Деца от 1 до 7 години – според годините на детето се определят и капките, например – 3 години 3 капки, 5 години 5 капки и т.н.

2. Деца от 7 до 14 години – по 15 капки на прием.
Спиртният екстракт може да бъде използван и срещу храма, като се капват по 2 капки във всяка от ноздрите.

Източник: bilka.info

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност