Close search

Полезни свойства на зеления фасул

Полезни свойства на зеления фасул Бобът има изключително висока хранителна стойност photo-credit

Бобът има изключително висока хранителна стойност (приблизителни стойности): белтъчини - 23,3%; въглехидрати - 55,5%; вода - 11,2% и мазнини - 1,5%; съдържа витамини от групата В и витамин С. По корените се развиват голям брой грудки, където живеят бактерии, подпомагащи растежа и развитието на боба.

Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда практически навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен с една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия добив от едно растение и лесното му отглеждане се разпространява до края на 16 век в цяла Европа и европейските колонии в Африка.

Бобът помага в борбата с процесите на стареене, укрепва репродуктивната и имунната система, богат е на витамини. 

В състава му също така има витамини А, С, К, магнезий, желязо, калий, фолиева киселина, тиамин. Богат е на силиций, минерал, който укрепва съединителната тъкан и костите. 

Високото ниво на витамин А, както и на антиоксидантите лутеин, зеаксантин, бета-каротин, превръщат зеления боб в продукт, който пази организма от свободните радикали. 

Солите на фолиевата киселина в боба са основен компонент при синтеза на ДНК и процеса на делене на клетките. Затова е важно зеленият фасул да присъства в менюто на бременните жени. 

Желязото, калцият, магнезият и манганът са важни за процесите на обмяна на веществата. 

Изследвания показват, че редовната консумация на зелен боб намалява опасността от чести мигрени, подобрява имунната и репродуктивната системи на човека.

В проценти полезните вещества в зеления фасул са:

  • витамин К - 22%
  • манган - 18%
  • витамин С - 16,1%
  • фибри - 16%
  • фолиева киселина - 10,3%
  • витамин B2 - 9,2%
  • цинк - 7.7%
  • витамин В1 -7.5%
  • хром - 5,8%
  • магнезий - 5.6%
  • калций - 5,5%
  • калий - 5,2%
  • фосфор - 5,1% 
  • витамин B4 - 4,9%
  • витамин А - 4,8%;
  • витамин B3 - 4,8%
  • белтъчини - 4.7%
  • омега-3 полиненаситени мастни киселини - 4,5%
  • желязо - 4,5%
  • витамин B6 - 4,1%
  • витамин E - 3.7%

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK