Close search

Ракията - как и какво лекува?

Ракията - как и какво лекува? Ракията е едно силно алкохолно питие, което присъства ежедневно на трапеза на българския народ Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ракията е едно силно алкохолно питие, което присъства ежедневно на трапеза на българския народ. Тя може да бъде приготвена от разнообразни плодове, но най-често се използват грозде и сливи. 

В началото тя не е имала никакъв цвят, но днес с помощта на добавки тя се оцветява в жълтеникав или кафеникав цвят. Тя се използва за прием целогодишно през лятото се пие изстудена, а през зимния сезон се пие „греена“ ракийка, припомнят от bilka.info.

Ракията може да се използва и за борба с много болести, ето и някои от тях:

1. Бронхит – пригответе си домашен лек от ракия срещу заболяването и се избавете от него. Нужно е направите настойка, която включва 500 грама ракия, 10 добре счукани карамфила, 10 грама добре счукана медицинска дъвка, 5 грама боров терпентин, 5 грама нишадър. Приготвената отвара се оставя да престой от 8 до 10 дена и след това се прецежда. Приема се всяка сутрин по една супена лъжица поне 30 минути преди хранене.

2. Простуда – за да приготвите тази рецепта трябва да разтворите 30 грама камфор в 500 грама по-силна ракия. Нужно цялото тяло на болния да се разтрие със сместа преди да си легне и след около час е препоръчително да изпие една чаша чай от бъз или липа подправена с мед. Задължително след това се завива добре, и ако одеалата са вълнени ефекта ще е още по-добър, защото те ще помогнат болния да се изпоти добре.

3. Язва – тук трябва да накиснете 4 супени лъжици от цветовете на жълт кантарион в 1 литър гроздова ракия. След това трябва да изложите на слънце приготвената отвара и след седмица да я прецедите. Ще приемате от получената настойка по 1 ракиена чашка 3 пъти на ден 30 минути преди хранене. Препоръчва се и сутрин преди да сте закусили да приемате по 1 супена лъжица зехтин.

4. Киселини в стомаха – тук трябва да накиснете 150 грама боровинки, препоръчва се те да са сушени в 500 грама ракия. След това трябва да изложите получената настойка на слънце за 10 дни. След това просто приемайте по 1 ракиена чашка при нужда.

5. Подагра – разтворете 10 грама карамфил в 500 грама ракия и разбийте добре. Всяка вечер правете компрес с получената смес на засегнатото място, като го сменяте 3-4 пъти.

6. Ревматизъм и шипове – накиснете листа от репей в по-силна ракия и след 24 часа ги извадете и наложете на засегнатите места, като преди това ги намажете със свинска мас. Нужно е да направите компрес, като ги превържете с вълнен шал например. За да има ефект от лечението то се прилага в продължение на 1 седмица и след това има малка почивка. Можете да го продължите при нужда след почивката.

7. Болни стави – напълнете еднолитрова бутилка със смлени диви кестени и допълнете с ракия. Сложете получената смес за 30 дни на слънце и след това правете компрес с извлека.

8. При безплодие – тук има малко повече съставки, но те са лесно достъпни. Трябва да прибавите 300 грама ракия, 300 грама зехтин, 300 грама захар, по 10 грама от черен пипер, медицинска дъвка, счукани карамфили и канела. След това разбърквате добре всички съставки. Нужно е и двамата души да приемат по 1 супена лъжица от сместа всяка вечер.

9. Зъбобол – накиснете листа от тютюн в ракия и оставете лекът да престой 30 минути. Капете с капкомер в кухината на зъба няколко пъти на ден.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност