Close search

Руколата – мощен антиоксидант

Руколата – мощен антиоксидант Руколата е богата и на витамините В2, В5, В6, както и много фибри и се препоръчва при анемия Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Все по-често и у нас започва да се налага един полезен зеленчук – част от всяка салата и трапеза – руколата. В средиземноморската кухня тя е част и от супи, пици, паста и други готвени ясния.

Освен че е много вкусна, зелената рукола е и много полезна. Тя е далечен роднина на зелето, карфиола и ряпата и има пренебрежимо малко калории, които се компенсират от голямо количество полезни вещества.
Лечебните ѝ свойства се дължат най-вече на големите количества витамин С. Той е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма. Освен това способства изчистването на токсините.

Руколата е богата и на витамините В2, В5, В6, както и много фибри и се препоръчва при анемия.
Бета-каротинът в рукола се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. С антиканцерогенни качества е и сулфорафанът в зеленчука. Това я прави храна номер едно в борбата с всички заболявания. Освен това, солидната доза витамин А защитава от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Салата от рукола например е идеална за пролетната умора. Редовният прием на този зеленчук регулира метаболизма и помага на тялото да се справя с умората.


Салатата от рукола се препоръчва на предразположени или вече страдащи от анемия. Тя носи на тялото ценна доза желязо.

Бъдещите майки трябва да хапват повече рукола, тъй като в нея се съдържа така необходимата фолиева киселина. 100 г от салатата осигурява половината дневна дажба от нея.

Руколата е най-полезна в прясно състояние, съчетана с маруля, домат, краставици, спанак или като гарнитура към риба и морски дарове, пише още lechitel.net.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност