Close search

С какво да се храним, ако имаме гастрит

С какво да се храним, ако имаме гастрит Какво да избягваме и какво да включим в менюто си, ако имаме гастрит? photo-credit

Какво да избягваме и какво да включим в менюто си

Гастритът не е сред най-страшните болести, познати на човека, но когато страдаме от него, положението определено не е розово. Болките в корема, киселините, като цяло усещането, че нещо вътре в стомаха ти се бунтува срещу всичко и всички, не трябва да бъдат подценявани.

Ако страдате от гастрит, диетата е нещо задължително, тъй като всяко ядене може да докара пъстър букет от неприятни усещания.

Ето най-общите правила, които трябва да се спазват при гастрит:

- яжте по 4-5 пъти на ден, на малки порции;
- храната и напитките не трябва да бъдат прекалено горещи или прекалено студени;
- никога не гълтайте твърда храна, преди да сте я сдъвкали на каша;
- забравете за всичко пържено.

Много важно е и какво точно ядете. Някои продукти натоварват много стомаха и засилват гастрита. Други, напротив, влияят положително и помагат за лечението на това неприятно възпаление на лигавицата на стомаха.

Ето кои храни трябва да включите в менюто си:

- Зеленчуци и плодове - картофи, тиква, грах, зелен боб, карфиол, моркови, тиквички, цвекло, земна ябълка, зелена салата, краставици, банани, сладки ябълки.
- Варен ориз
- Млечни продукти - прясно и кисело мляко, сирене, извара.
- Тестени изделия - хляб, сухари, бисквити, солети, макарони, козунак, кифли, фиде, юфка, соя и соеви продукти. 
- Месни продукти и яйца - нетлъсти меса (телешко, пилешко и риба), като те трябва да са варени или печени без много мазнина, шунка, обикновен пастет, варени яйца. 
- Растителни мазнини (олио, зехтин) и краве масло.
- Подправки - магданоз, чубрица, сол.

Какво трябва да избягвате:

- Подправки - червен и черен пипер, люти чушки, дафинов лист, бахар и хрян. 
- Млечни продукти - кашкавал и пушено сирене. 
- Зеленчуци и плодове - фасул, леща, зеле, лук, чесън, ряпа, гъби, туршии, бакла, грозде, кайсии, вишни, фъстъци, орехи, бадеми и незрели плодове.
- Месни продукти - тлъсти меса, сланина, свинска мас, луканки, суджуци, саздърма, пастърма, консерви и други пикантни месни изделия. 
- Алкохолни и газирани напитки и кафе.
- Всичко мазно и люто.
- Гъби и чесън.

Източник: bulevard.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK