Close search

С какво да се храним при желязодефицитна анемия

С какво да се храним при желязодефицитна анемия Променете начина си на хранене при появата на желязодефицитна анемия Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Заболяването желязодефицитна анемия е много опасно за здравето. При нея вашите органи могат да бъдат засегнати сериозно. Те се получава, когато всяка клетка от тялото ви изпитва недостиг на кислород, който се доставя чрез кръвта благодарение на хемоглобина. 

При съмнения за желязодефицитна анемия, потърсете лекарска помощ от специалист. Това заболяване изсмуква всички запаси от желязо в тъканите на вашите органи, главно на далака, черния дроб и естествено в кръвта, пише още lechitel.net.

Трябва да се прегледате дали нямате някакъв здравословен проблем с храносмилателните органи, с щитовидната жлеза (ако страдате от хипотиреоидизъм, 25% от болните имат и анемия) и дали не страдате от инфекции, те също пречат за усвояването на желязото.

Билките, които се намират в нашата географска ширина полезни при анемия са кориандър, глухарче, магданоз и особено коприва. Повече полза бихте имали, ако намерите семе от коприва и вземате по една супена лъжица трикратно за деня по време на хранене. То дава много добри резултати при желязодефицитна анемия. Към тези природни продукти трябва да добавим и една много полезна супер храна – пчелния цветен прашец. Резултатите от него са отлични. То съдържа различни полезни ензими, витамини и желязо.

Диетите с високо съдържание на червено месо, черен дроб (препоръчва се телешки, а не свински), тъмните листни зеленчуци, сушени плодове и ядки и обогатените с желязо зърнени култури могат да помогнат за лечение или профилактика на желязодефицитна анемия. Освен това, витамин С помага на тялото да абсорбира желязото. Ако приемате таблетки желязо, лекарят може да ви предложи да вземате таблетките заедно с източник на витамин C. Добра комбинация е витамин С заедно с мед, манган и кобалт за улесняване усвояването на желязото от храната. По-голямото количество калций в храната действа обратно. Добре е да се ограничат храните богати на калций, защото той затруднява усвояването на желязото, също и лекарства съдържащи тетрациклин и антиациди.

Много е важен и чистият планински въздух за лечение на желязодефицитна анемия. Имайте пред вид, че всеки организъм е различен. При някои пациенти, след преминаване на вегетарианска диета се е повишил хемоглобинът.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност