Close search

Съвети и избор на подходящи храни при наличие на язва

Съвети и избор на подходящи храни при наличие на язва Язвата представлява увреда на лигавицата Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Язвата представлява увреда на лигавицата:

  • на стомаха – стомашни язви;
  • на началните отдели на тънкото черво – дуоденални язви;
  • по-рядко на хранопровода – езофагиални язви.

Някои хора, които имат язва могат да консумират каквато храна поискат без да чувстват дискомфорт. За много други яденето на определени продукти предизвиква дразнене, продукция на прекалено много стомашни киселини и парене. Тези хора трябва да направят някои промени в начина си на хранене. Диета при язва означава да се приемат храни, които не са пикантни и храносмилането им е лесно. Няма една правилна храна за всички със стомашни проблеми. Трябва да планирате ястията си така, че да съдържат само продукти, които вие толерирате.

Препоръчва се преди да се предприемат диети при язва да се консултирате с лекар. Като начало – спиране на цигарите и алкохола и предприемане на здравословно хранене за определено време.

Хора с язва трябва да приемат храни, богати на:

Витамин А – спомага за оздравяване на увредените тъкани на стомашната лигавица. Съдържа се в мангото, морковите, спанака, сладките картофи, яйцата, млякото, сиренето и други. Приемът на твърде високи дози обаче, може да е токсичен, поради което трябва да се избягва несъгласуваното с лекаря взимане на витамина като фармацевтичен продукт.
Витамин С - укрепва имунната система и спомага за по-бързото заздравяване на тъканите. Открива се в портокалите, лимоните, мангото, ягодите, зеле, черен дроб, пилешко месо, свинско месо и други.
Витамин Е – съдържа се в мангото, кивито, спанака, ядките, яйчния жълтък и други.
Цинк – намира се в портокалите, картофите, граха, сиренето, млякото

Какво трябва да се избягва при язва и стомашно-чревни проблеми?

Ако страдате от язва трябва да избягвате:

  • Алкохол – прекаленият прием на алкохол може да засили увреждането на стомашната лигавица;
  • Тютюнопушене – нарушава защитните механизми на стомашната лигавица и води до отделяне на повече стомашна киселина;
  • Люти чушки, люти подправки;
  • Лук, чесън,
  • Храни и напитки, съдържащи кофеин като кафе, чай, кола, шоколад. Избягвайте или намалете тези напитки, особено, ако предизвикват болка;
  • Домати, доматен сок;
  • Мента;
  • Мазни храни;
  • Цитрусови сокове;
  • Канела, карамфил;

Хранете се по пет-шест пъти, по малко, вместо да консумирате наведнъж големи порции. Важно е да избягвате преяждането. Малките, чести ястия са по-комфортни и подлагат стомаха на по-малко стрес. Почивайте няколко минути преди и след хранене. Яжте бавно и сдъвквайте добре храната си.

Ако имате язва не бива да приемате таблетки за сърце, тъй като те съдържат ацетилсалицилова киселина, която е абсолютно противопоказна при наличие на това заболяване. Независимо дали таблетките ацетилсалицилова киселина са обикновени или ентеросолвентни (т.нар. специални таблетки, щадящи стомаха) те могат сериозно да застрашат здравето и живота ви, ако страдате от язва.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност