Close search

Солените и сладките храни съдържат най-малко микроби?

Солените и сладките храни съдържат най-малко микроби? Учени от университета на Манчестър опровергаха общоприетото мнение, че не можем да ядем храни, които са паднали на земята. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Учени от университета на Манчестър опровергаха общоприетото мнение, че не можем да ядем храни, които са паднали на земята. Както се оказва безопасно е да хапнем продукти или с много сол, или с много захар, по които полепват най-малко микроби. 

Изследователите тествали различни видове храни, които започнали нарочно да изпускат на пода. От сандвичи с конфитюр до варени макарони, месо, бисквити и сушени плодове. Те преседели на земята от три, пет до десет секунди. След това учените измерили степента на замърсяване на продуктите.

Най-малко микроби имало по храните с високо съдържание на сол и захар. Сушените плодове и тестените изделия били най-замърсени, за това е препоръчително да ги изхвърлите в случай, че ги изпуснете на пода. С всяка секунда по тях полепват десетки бактерии, заради което е добре да не ги слагате в устата си. При солените или сладките храни е по-безопасно. Те могат да се изядат, дори след като престоят на земята повече от десет секунди.

Американски изследователи направили и друго интересно откритие. Най-мръсното място на къщата, не е нито пода, нито тоалетната, а кухнята. Според учени от Аризона по плота в кухнята има 200 пъти повече микроби, отколкото върху седалката на тоалетната чиния. Според експерти за истинска чистота почистете тоалетната с парцал, напоен с оцет или алкохол. Това може да направите и с кухненските прибори като ножове и дъски за рязане.

Източник: www.framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност