Солените и сладките храни съдържат най-малко микроби?
Учени от университета на Манчестър опровергаха общоприетото мнение, че не можем да ядем храни, които са паднали на земята. Както се оказва безопасно е да хапнем продукти или с много сол, или с много захар, по които полепват най-малко микроби.
Изследователите тествали различни видове храни, които започнали нарочно да изпускат на пода. От сандвичи с конфитюр до варени макарони, месо, бисквити и сушени плодове. Те преседели на земята от три, пет до десет секунди. След това учените измерили степента на замърсяване на продуктите.
Най-малко микроби имало по храните с високо съдържание на сол и захар. Сушените плодове и тестените изделия били най-замърсени, за това е препоръчително да ги изхвърлите в случай, че ги изпуснете на пода. С всяка секунда по тях полепват десетки бактерии, заради което е добре да не ги слагате в устата си. При солените или сладките храни е по-безопасно. Те могат да се изядат, дори след като престоят на земята повече от десет секунди.
Американски изследователи направили и друго интересно откритие. Най-мръсното място на къщата, не е нито пода, нито тоалетната, а кухнята. Според учени от Аризона по плота в кухнята има 200 пъти повече микроби, отколкото върху седалката на тоалетната чиния. Според експерти за истинска чистота почистете тоалетната с парцал, напоен с оцет или алкохол. Това може да направите и с кухненските прибори като ножове и дъски за рязане.
Източник: www.framar.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook