Сладост и здраве с пъпеш
Пъпешът, Cucumis melo, е пълзящо растение от семейство Тиквови. Негова родина е Югозападна Азия, а в Европа са познати над 500 сорта. Пъпешът е стара земеделска култура, известна още от времето на Вавилон, но в европейската зона е разпространен преди две хиляди години от древните гърци и римляни. То е топлолюбиво и светлолюбиво растение с едри и вкусни плодове от типа ‘лъжлива ягода’, с разнообразни размери, с гладка или грапава кожица. Месестата част е обагрена в кремаво, бяло зеленикаво, жълтеникаво до оранжево. Днес най-много пъпеши се отглеждат в Узбекистан, САЩ, Испания и Франция.
На вкус пъпешите варират от много сладки до почти беззахарни, а по аромат могат да са с много силен аромат или не толкова. Плодовете съдържат захари, пектин, целулоза и хемицелулоза, много витамин C, много каротин, на който дължи жълто-оранжевите си багри, минерални соли. Месестата част съдържа малко мазнини, но доста фибри, вода, белтъчини, а добре узрелият пъпеш съдържа умерено количество въглехидрати.
Пъпешът, освен вкусна и полезна храна, подобрява настроението и действа успокоително на нервната система. Заради огромните дози антиоксиданти храната спомага за редуциране на ежедневния стрес и напрежението, бори се с остаряването на клетките, зарежда с енергия. Ензимът супероксид дисмутаза, който е силен антиоксидант и е изолиран от дини и пъпеши, може значително да облекчи много симптоми на хроничен стрес. Пъпешът съдържа значително количество силиций, който е необходим за дейността на клетките на нервната система и мозъка, подобрява обмяната на веществата, дейността на мозъка и нервите, а освен това укрепва стените на вътрешните органи. Освен това сладкият плод съдейства в борбата с хронични възпалителни процеси. Храната съдържа немалко количество желязо, така че е добър източник на този микроелемент за деца, бременни жени и хора с анемия. Подобрява функцията на сърдечно-съдовата, храносмилателната и имунната системи, тонизира организма и повишава съпротивителните сили. Може да се консумира срещу подагра, атеросклероза, ревматизъм, туберкулоза, констипация.
Не се препоръчва консумация на пъпеш от хора с язва на стомаха, диабет и дизентерия.
Избягвайте да консумирате замразена храната, тъй като са възможни проблеми с храносмилането, а част от качествата му се губят. Семената на пъпеша съдържат много цинк и са много полезни за кожата и косата, както и за качеството на спермата. Колкото и странно да е, полезна за здравето и красотата е и кората на пъпеша. Тя съдържа антиоксиданти и витамини, а някои хора ги варят на конфитюр. Можете да поставите върху кожата си пъпешови кори за 10 – 20 минути, за да я избелите и подмладите. Можете да похапвате пъпеш на плодова салата, за препоръчване без захар и сметана, но ако сте на диета за отслабване, трябва да внимавате колко пъпеш консумирате, тъй като някои сортове съдържат твърде много фруктоза. Можете да се отдадете на разтоварващ ден с пъпеши и дини, за да се прочистите от токсини.
Източник: apteka-optima.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook