Close search

Соевото мляко и протеин предпазват черния дроб и сърцето

Соевото мляко и протеин предпазват черния дроб и сърцето Соевото мляко е отличен избор не само за тези, които имат непоносимост към лактозата – американски учени установиха, че то е изключително полезно и за черния дроб и сърцето. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Соевото мляко е отличен избор не само за тези, които имат непоносимост към лактозата – американски учени установиха, че то е изключително полезно и за черния дроб и сърцето. Група специалисти от Университета на Илинойс откриха, че соевия протеин, съдържащ се в соевото мляко и в тофуто, намалява успешно натрупването на мастни отложения в черния дроб, съобщава The Daily Mail. Изследването показало, че соевият протеин възстановява ключовия сигнален път в черния дроб, от който зависи нормалния метаболизъм на мазнините и по този начин го прочиства от мастната тъкан.

В рамките на експеримента, учените сравнили състоянието на черния дроб на мишки с повече чиста мускулна маса и такива страдащи от затлъстяване, като и двете групи били подложени на диета със соево мляко или соев протеин.

При мишките без проблеми с отлагането на мазнини не била установена сериозна разлика. При страдащите от затлъстяване гризачи обаче, тези, които приемали соев протеин успели да намалят общото натрупване на мазнини в черния дроб с 20%. Като допълнение било отчетен и 20% спад в нивата на триглицеридите им – мастни съединения, които оказват пагубно въздействие върху сърцето и кръвоносните съдове.

Изводът на учените е, че соевото мляко и протеин са в състояние да намалят риска от появата на мастна болест на черния дроб, която заплашва човек с чернодробна недостатъчност и фатален изход. „Затлъстяването е ключовия рисков фактор за развитието на затлъстяването на черния дроб, от което по последни данни страдат около 1/3 от американците, повечето без видим симптоми. Когато мастната тъкан се натрупва в орган, който не е предвиден от организма за мастно депо, какъвто е черния дроб, функцията му започва прогресивно да се влошава”, обяснява ръководителят на изследването, д-р Хон Чен (Dr Hong Chen).

С изпиването на 1-2 чаши соево мляко дневно, „много от хората с проблеми с теглото могат да възстановят правилната мастна обмяна, да прочистят от мастни отлагания черния дроб и по този начин да намалят натиска върху нормалната му функция”, заключава д-р Чен.

Източник: muskuli.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност