Close search

Страстният плод маракуя

Страстният плод маракуя Малко повече за маракуята Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Маракуята (Passiflora edulis) е вид катерливо растение от семейство Страстоцветни, произхождащо от Парагвай, Бразилия и Северна Аржентина. 

Маракуята има овална форма и сочна вътрешност със семки. Цветът й варира от тъмно-лилав до светло-жълт или тиквен. Има специфичен аромат, подобен на мускус и сладко-тръпчив вкус. 

Пурпурната маракуя се отглежда в тропиците и субтропиците, в по-малки количества – в Австралия, Кения и Южна Африка. Вътрешността й е по-ароматна и с по-голямо съдържание на сок от жълтата. 

Жълтата маракуя расте в топли тропически области като Бразилия, Хаваите и Шри Ланка. Тя е по-голяма от пурпурната и съдържа три пъти повече провитамин А, но е с по-високо киселинно съдържание и затова е по-малко подходяща за прясна консумация.

В хранителните си качества маракуята се отличава с богато съдържание на витамините А, С и от групата B, на минералите желязо, калий, магнезий и фосфор, ниацин, флавоноиди, фитохимикали, фенолова киселина.

В 100 г маракуя има: 17 ккал; 0,3 г мазнини; 2 г белтъчини; 5 г въглехидрати, 2 г фибри.

Сокът от маракуя намалява риска от ракови заболявания. Фитохимикалите в страстния плод спират растежа на раковите клетки.

Феноловата киселина и флавоноидите, съдържащи се в маракуята, предпазват от сърдечносъдови заболявания.

Чаша сок от маракуя преди лягане помага за спокоен и пълноценен сън.

Също така, маракуята намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта, намалява кръвното налягане и предпазва от вирусни инфекции.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност