Close search

Тинктура от шипка срещу ставни заболявания и подагра

Тинктура от шипка срещу ставни заболявания и подагра Тинктура от шипка срещу ставни заболявания и подагра photo-credit

По принцип сме свикнали да използваме пресни или сушени плодове на шипка, за да правим с тях запарки, сокове, бульони, чайове.

Добре познато е, че чаят от шипка има много полезни свойства: на първо място той помага за облекчаване на възпалението, използва се за тонизиране и укрепване на организма, помага при склеротични заболявания и нормализира обменните процеси, сърдечно-съдовата система, работата на черния дроб и стомашно-чревния тракт, има положителен ефект върху нервна система.

Колегите от bolime.net ни предлагат рецепти за две по-различни тинктури от шипка.

Необходими са ви толкова плодове от шипка, че да запълните с тях 2/3 от половин литрова бутилка или друг съд. Преди да ги сложите може да ги намачкате леко, за да пуснат повече сок. Останалото се допълва с водка или чист спирт 40 градуса. Престоява 15 дни на тъмно място, като се разклаща всеки ден. Когато стане готова се прецежда..

Направете и тази тинктура от корените на шипка. Нарязани корени от шипка (200 гр). Настояват се в 500 мл силна водка продължение на 3 седмици, като се разклаща всеки ден. По-добре да се събират корените през есента след листопада или в началото на пролетта, преди шипката да започне да цъфти. Когато стане готово се прецежда. И двете настойки се съхраняват в хладилника.

Приложение:

Лечение и профилактика на атеросклерозата. На бучка захар се капват 20 капки настойка от шипки и се смучи.

Лечение на подагра. Тинктура от корени на шипка се взима по 20-25 мл. 1 час преди хранене два пъти на ден. Също така се правят компреси на ставите с тази тинктура.

Лечение на ревматизъм. Вземете тинктура от корените на шипка 3 дни по една супена лъжица 3 пъти на ден.

Лечение на заболявания на ноктите, солни отлагания, камъни в тялото, навсякъде. Вземете тинктура от корените на шипка 25 мл. 2 пъти на ден 1 час преди хранене.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK