Close search

Топ 10 на най-диетичните и полезни храни

Топ 10 на най-диетичните и полезни храни Как да се храним здравословно и да поддържаме слаба фигура? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

При нискокалоричните диети е много важно да се изберат продукти, които набавят на организма максимум хранителни вещества и минимум калории. Предлагаме ви топ 10 на най-полезните, вкусни и диетични храни.

  • Ябълки

С 45 калории на 100 г, ябълките са много лека закуска между основните хранения. Чрез тях ние получаваме 10% от препоръчителния дневен прием на фибри. Ябълките са отличен източник на антиоксиданти и витамин С. 

Важно е да се измият добре, за да се премахнат остатъците от пестициди, но няма нужда да се бели кората – тя е полезна и ни набавя така необходимите фибри. 

Изследвания са доказали, че кората на червените ябълки унищожава натрупаните в нас вредни микроорганизми.

  • Банани

Бананите имат високи енергийни стойности и често са пренебрегвани в диетите. Всъщност те са отлична закуска, която утолява чувството за глад. Важно е да се знае, че неузрелите банани имат по-малко калории.

  • Фасул

Фасулът се отнася към семейство Бобови и се явява един от най-полезните въглехидрати. Има малко калории, голямо съдържание на фибри, а освен това притежава антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, които ни помагат да се предпазим от различни болести. 

  • Гъби

Гъбите са нискокалорични и почти не съдържат мазнини. Често заменят месото, въпреки че нямат толкова белтъчини. Те са вкусен и полезен обяд – известни са с това, че укрепват имунната система и са източник на витамините от В група. 

  • Ядки

Ядките съдържат етерични масла и повече от 28 важни хранителни вещества. Затова е препоръчително на ден да консумираме поне 30 г ядки.

  • Пуйка

Бялото месо на пуйката е много диетично и полезно – съдържа цинк, магнезий и витамин В, както и минимално количество мазнини. Трябва да се консумира през цялата година.

  • Сушени сливи 

Те изобилстват от антиоксиданти и подобряват храносмилателните процеси. Неразтворимите фибри в сушените сливи предотвратяват развитието на ракови процеси в дебелото черво.

  • Тиква 

Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г), тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания.

В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Те облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простатата - като често уриниране, болка и др. Освен това, семките са богати на протеини, витамини и минерали - желязо,цинк, мед и фосфор. 

В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.

  • Обезмаслено мляко 

Дневната нужда от калций на организма ни е 1000 мг. Най-лесният начин да си го набавим е с млечни продукти. Обезмасленото мляко съдържа само 57 калории – наполовина от обикновеното мляко, но в същото време ни снабдява с необходимото количество калций и укрепва костната ни система. 

  • Бял чай

Чаят е един от най-големите източници на антиоксиданти. Количеството антиоксиданти зависи от степента на обработка на листата. Смята се, че най-полезният чай е белият, заедно с билковия и зеления. Чаят трябва да се пие между храненията, а не по време на ядене, защото танините намаляват усвояването на желязо. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност