Close search

Всичко за боровинките

Всичко за боровинките Малкият голям плод - боровинка photo-credit

Боровинките са високопланинско дребно, храстовидно растение с опадващи при синята и вечнозелени при червената боровинка листа.

Плодовете се топчести, дребни, червени или синкавочерни, употребявани за храна и от народната медицина. 

Боровинките са много добри източници на Каротин, Витамин В1, Витамин В2, Калий, Натрий, Калций, Магнезий, Фосфор, Желязо

Боровинките съдържат значителни количества антоцианидини, антиоксидантни съставки, които придават сини, лилави и червени цветове на плодовете и зеленчуците.

Боровинките също са много добър източник на витамин С, манган, разтворими и неразтворими фибри като пектин. Те са добър източник и на витамин D. 145 г боровинки съдържат 81.2 калории и 0.98 г протеини.

Черните боровинки съдържат също захар, органични киселини (ябълчена, лимонена, янтарна и др.), дъбилни вещества, гликозиди, пектин и багрилни вещества.

Съществуват около 30 различни вида боровинки, отглеждани в различните региони. В България, основно се срещат четири вида боровинки.

Синя боровинка - произхожда от Северна Америка, в България се среща във всички планини. Цъфти през май-юни и узрява през юли-септември. Плодовете й са със зеленикава местна част и гълъбово син налеп, а под него са с тъмно син цвят. Дори и след пълното посиняване на плодовете, те продължават да нарастват. Синята боровинка е богата на много минерални и дъбилни вещества, витамини А, В, С, желязо, манган и захар.

Червена боровинка - представлява плод, който расте върху вечнозелен полухраст. Сред узряване плодовете са сочни и червени. Червената боровинка е много богата на витамини, минерали, микроелементи и редица полезни вещества.

Черна боровинка - характеризира се с тъмносин цвят, кисел вкус и месеста консистенция.

Разпространена е по високите планини на нашата страна, богата е на много витамини и дъбилни вещества.

Каквазка боровинка - наричана е още Странджанска боровинка, защото макар и рядко се среща в Странджа планина. Подобно на своите посестрими, тя е много вкусна и носи редица ползи за здравето.

Освен полезни, боровинките са и много вкусни, поради което намират широко приложение в кулинарията. Те могат да се консумират както самостоятелно, така и в много сладкиши, мъфини и торти.

Служат за страхотна украса, съчетават се добре с други плодове. От боровинките може да се направи сладко и сок, които също са много вкусни и питателни.

При избора на боровинки, трябва да се селектират тези, които са твърди и имат жизнен цвят с белезникав отенък. Трябва да се избягват плодовете, които са с по-матов цвят или са меки и по-бледи. Най-добър антиоксидант са напълно узрелите плодове.

Узрелите боровинки трябва да се съхраняват в контейнер в хладилник, където те могат да се запазят за около една седмица, макар че най-добре е да се консумират в рамките на няколко дни. 

Винаги преди съхраняването трябва да се проверяват плодовете и да се отстранят всички повредени зърна, за да се предотврати разпространението на мухъл. Преди съхраняването боровинките не се мият, тъй като по този начин ще се премахне защитното покритие, което предпазва кожата им от деградация.

Боровинките са плодовете с най-висока способност да разграждат свободни радикали. Съдържащите се в тях антоцианидини неутрализират вредното влияние на свободните радикали върху колагеновото междуклетъчно вещество на клетките и тъканите, което може да доведе до катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, пептична язва, сърдечни заболявания и рак. 

Антоцианините спомагат за подобряване на интегритета в поддържащите структури на вените в цялата съдова система. Консумацията на тези дребни горски плодове гарантира естествена защита срещу високо кръвно.

Боровинките имат кардиозащитна функция. В множество проучвания е доказано, че те могат да подобрят и нощната зрителна острота. Те помагат да се намали риска от свързана с възрастта макулна дегенерация.

Боровинките помагат също да се предпази мозъка от оксидативен стрес и да се намали риска от болести като Алцхаймер и деменция. Похапването на боровинки е препоръчително и при камъни в бъбреците, ревматизъм, анемия и кожни болести.

Боровинките съдържат и друго антиоксидантно съединение, което блокира метаболитните пътища, които могат да доведат до рак. Благодарение на него, те осигуряват защита срещу рак на дебелото черво, рак на яйчниците и др.

Високото съдържание на манган и желязо в боровинките действа благоприятно върху кръвообразуването, а пресните боровинки и сокът от боровинки има противовъзпалително действие.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK