Close search

За кои болести ни помага динята през лятото

За кои болести ни помага динята през лятото Динята е един от най-любимите плодове през лятото на много хора photo-credit

Динята е един от най-любимите плодове през лятото на много хора.

Освен превъзходен и освежаващ вкус обаче, тя има и няколко незаменими ползи в здравословно отношение.

Динята е богат източник на пектинови вещества, растителни фибри, витамин от групи А, В1, В3, В9, С, фолиева киселина, желязо, магнезий, никел и калий, поради което мнозина специалисти я препоръчват срещу редица физически проблеми. 

Срещу хипертония - изследвания на американски учени доказаха, че сокът от диня подобрява кръвообръщението, заради което е перфектно средство срещу хипертония. Сочният плод ускорява и перисталтиката на червата и по този начин прочиства организма от лошия холестерол.

Срещу камъни в бъбреците, цистит, нефрит - ако страдаме от подобни заболявания, то можем да си помогнем бързо и лесно, като всеки ден консумиране до 2-3 килограма диня. 

Алкалните вещества в плода възстановяват киселинно алкалния баланс в организма, а диуретичните свойства помагат на тялото да се отърве от ненужните соли.

Против рак на простатата и атеросклероза - тъй като е богата на антиоксаданта Ликопен, придаващ цвета на динята, тя е страхотен източник за предпазване на дамите от сърдечно-съдови заболявания, а мъжете - от рак на простатата и атеросклероза.

Динени кори срещу гастрит - също като вътрешността, така и кората има своите положителни качества. При гастрит, залейте 100 г сухи кори с половин литър вряла вода, изчакайте да изстине и пийте по 100 мл преди хранене. Дръжте сместа на студено.

Динени семки срещу акне - да не забравим, че любимият плод има и своите функции за перфектния външен вид. Счукани семена от диня се заливат с хладка вода в съотношение 1:10, а с получената извара, с напоен тампон се мажат проблемните участъци на лицето. Повтаряйте процедурата в продължение на 10 дни сутрин и вечер преди лягане.

Източник: likealady.bg

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK