Close search

Ягодите и ябълковият оцет имат избелващ ефект за зъбите

Ягодите и ябълковият оцет имат избелващ ефект за зъбите Ягодите и ябълковият оцет имат избелващ ефект за зъбите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Перфектната усмивка винаги прави добро впечатление. Посещенията при зъболекар и редовното миене на зъбите обаче рядко са достатъчни, за да успяваме да поддържаме белотата на зъбите си. Ежедневната консумация на пигментиращи храни и напитки води до оцветяване и поява на петна.
Много хора сутрин не излизат навън, преди да са изпили задължителната чаша с кафе. Дали по навик, необходимост, за да се събудят, или само заради приятния аромат напитката е задължителна част от деня им. Тъмната течност обаче придава жълтеникав оттенък, който се натрупва с времето.

Ясно е, че червеното вино оставя трайни петна по дрехи, покривки, естествено, и върху зъбите. Няма смисъл да го заменяте с бяло, за да запазите бляскава усмивката си, защото то също оставя своя отпечатък, особено ако е по-кисело. Въпреки че е много полезен, чаят в голяма част от разновидностите си влиза в графата на напитките, които оцветяват зъбите. Нещо повече, зъболекарите твърдят, че черният чай нанася много повече поражения от кафето. Всъщност всички цветни течности, към които посягаме всеки ден - фрешове, студен чай, газирани напитки, допринасят за появата на сиви и жълтеникави петна. Звучи доста крайно да се откажем изцяло от тях, особено от прясно изцедените плодове, и да минем само на вода. Затова специалистите съветват да се използва сламка при консумацията на всички течности.

Не всеки си пада по сосовете, но не са малко и тези, които ги използват поне веднъж дневно. Доматените и соевите сосове, както и кърито са сред приятните добавки към ястието, съсипващи белотата на зъбите. Заменете ги със по-светли или старателно използвайте четката и пастата след всяко ядене.
Глупаво би било да се лишим от витамините, които поемаме, консумирайки нар, череши,
къпини и боровинки, но все пак е добре да се знае, че те спадат към оцветяващите храни. Затова винаги, след като хапнете вкусните плодове или изкушаващите сладкиши, в които те са добавени, ако нямате възможност веднага да измиете зъбите си, изплакнете добре устата си или използвайте дъвка без захар.

Зъболекарите твърдят, че трайна вреда върху белотата може да окаже използването на някои видове антибиотици в детска възраст. Усмивката на хлапетата може да пострада и от цветните бонбони, близалки, дъвки и хрупкащи пакетирани храни. Малчуганите истински се забавляват, когато езикът им стане лилав, зелен, син от поредното изкушение, което са успели да изкрънкат. Оцветителите, които се съдържат в бонбона или близалката, неминуемо развалят и зъбите. Освен това всички тези детски занимавки и пакетирани храни не са най-здравословното нещо, което може да дадете в ръцете на наследника си, така че по-добре е изцяло да го лишите от тях.

Избелващите продукти помагат да върнете красивия вид на зъбите си. Но те имат и своите недостатъци. При честа употреба могат да доведат до посивяване. Процедурите при зъболекар, които се радват на огромен успех през последните години, имат наистина добър ефект. Идеята да се поддържа блясъкът на зъбите по този начин обаче също не е препоръчителна. С времето е възможно да се получи изтъняване на емайла, а не са малко и случаите, в които има болезнена чувствителност на венците.

Ягоди, лимон и сода връщат блясъка на усмивката
Доста странно, но е факт, че ягодите имат избелващ ефект върху зъбите, като се предвид какви петна оставя върху дрехите. Така че могат да се използват в рецептите за връщане на блясъка в домашни условия.
Едва - две ягоди се намачкват добре или се пасират с миксер, към тях се добавя половин лъжичка сода бикарбонат. Сместа се втрива добре в зъбите и се изплаква след пет минути. За да отстраните малките семенца използвайте конец за зъби и търкайте с четка и паста.

Лимоновият сок може да се използва за същата цел, но не бива да прекалявате с него, тъй като има доста агресивно действие върху емайла. Честата употреба на сода също би го увредила.
Към бабините рецепти е добавен и ябълковият оцет. С него може да се жабурите или да го смесите отново със сода бикарбонат и да втриете по същия начин, както с ягодите.
Слюнката има свойството да почиства зъбите, затова специалистите съветват да се консумират храни, които увеличават нейното отделяне. Цвекло, ябълки, моркови, портокал и ананас са само част от полезните храни, към които може да посягате.

От най-ранна детска възраст ни учат, че млечните продукти са изключително полезни за зъбите. В допълнение към това е добре да се знае, че твърдите сирена имат и избелващи свойства.
На заклетите почитатели на газираните напитки медиците предлагат да увеличат хапването на броколи. Вярно, че не допадат на всеки вкус, но пък са толкова полезни, че си струва човек да се пребори с капризите си. Те съдържат антиоксиданти, препоръчват ги за предпазване от рак, засилват функциите на сърцето и мозъка. А що се отнася до зъбите - пазят емайла, който се руши от газираните напитки.

Източник: media.framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност