Close search

За минералите и тяхната сила (четвърта част)

За минералите и тяхната сила (четвърта част) За да сме здрави и красиви, освен че трябва да поддържаме тялото си със спорт и движение, е много важно и какво му доставяме. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

За да сме здрави и красиви, освен че трябва да поддържаме тялото си със спорт и движение, е много важно и какво му доставяме. Или с други думи как се храним. Получава ли организма и тялото ни всички необходими минерали, за да бъде в кондиция и да се развива нормално? Ето защо като за начало трябва да знаем по какъв начин ни влияят и въздействат различните видове минерали и защо трябва да ги приемаме. Ние продължаваме нашата разходка из света на полезните вещества, а вие си водете записки и си съставете едно индивидуално меню за всеки ден. И гаранция, че след месец ще усетите първите положителни резултати.

Сяра
Да, сяра има и в човешкият организъм. И тя е много важна за красивите и здрави коси, нокти и кожа. Сярата е ценен помощник при поддържането на кислородното равновесие, необходимо за правилното функциониране на мозъка. Много добро въздействие на организма оказва в комбинация с витамините от В-групата и подпомагат заедно основния метаболизъм в организма. Освен това сяра присъстава и като съставна част на аминокиселините, формиращи тъканите. Спомага за секрецията на черния дроб и жлъчката. Няма установена дневна дажба, но режимът на хранене с достатъчно белтъчини обикновено съдържа нужното количество сяра.

Полезни ефекти: Тонизира кожата и прави косата по-лъскава. Помага в борбата срещу бактериални инфекции.
Болести при недостиг: Няма описани такива.
Естествени източници: Говеждо месо, зрял фасул, риба, яйца, зеле.
Токсичност: Вредни ефекти могат да настъпят само при приемането на неорганична сяра.
Съвети: Ако приемате достатъчно количество белтъци с храната си, то и приемът на сяра е в рамките на необходимото количество. Кремовете и мехлемите на база сяра се оказват изключително успешни при лечение на разнообразни кожни проблеми.

Флуор
Флуорът е много ценна съставка за здравите и незасегнати от кариес зъби. Но ако се прекали с неговия прием, ефекта може да е обратен – вместо здрави и бели зъби, обезцветени и рушащи се. Няма фиксирана дневна дажба, но повечето хора поемат 1 мг дневно с флуорираната питейна вода. Препоръчително е 1,5-4 мг.

Полезни ефекти: Намалява разрушаването на зъбната тъкан. Заздравява костите.
Болести при недостиг: Разрушаване на зъбната тъкан.
Естествени източници: Флуорирана питейна вода, ястия от морски произход, чай.
Токсичност: Забелязва се при приемането на 20-80 мг дневно.
Врагове: Алуминиеви съдове.
Съвети: Не приемайте допълнителни количества флуорид освен по предписание на лекар или зъболекар. Флуоридното съдържание на храната се увеличава значително, когато тя се приготвя с флуорирана вода или в тефлонови съдове.

Ванадий
Ванадият е ценен за подтискането на прекомерно високият холестерол в кръвта и изобщо неговото образуване в кръвоносните съдове. Няма определена норма за дневна дажба.

Полезни ефекти: Помага за предпазване от сърдечни пристъпи.
Болести при недостиг: Не са описани такива състояния.
Естествени източници: Риба.
Токсичност: Ако се взема синтетична форма, би могло да се очаква токсичен ефект.
Съвети: Това е минерал, който не се налага да се поема като добавка. Една добра порция риба за вечеря ще достави ванадия, от който се нуждаете.

Хром
Хромът е много важен елемент за доброто състояние на кръвната захар и редица обменни процеси в организма. Заедно с инсулина допринася за обмена на захарта. Помага при транспортирането на белтъчини там, където са необходими. Не е определена официално препоръчителна дневна дажба, но все пак 50-200 мкг представлява обикновено препоръчваният прием за възрастни. С напредването на възрастта, количеството хром, което се съдържа в организма намалява. 

Полезни ефекти: Подпомага растежа. Допринася за предотвратяване и снижаване на високо кръвно налягане. Възпрепятства развитието на диабет.
Болести при недостиг: Играе известна роля за появата на атеросклероза и диабет.
Естествени източници: Телешки черен дроб, пшеничен зародиш, бирена мая, царевично масло, пиле, миди.
Токсичност: Липсват данни за токсичност.
Съвети: Ако е ниско съдържанието на хром в организма, бихте могли да опитате добавка от цинк. Келираният цинк се оказва подходящ заместител при недостиг на хром. Най-добрата гаранция за подходящ прием на хром е разнообразната храна, осигуряваща достатъчно приемане на основни хранителни вещества.

Източник: ohboli.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност