Close search

За минералите и тяхната сила (трета част)

За минералите и тяхната сила (трета част) Нашата разходка в света на полезните вещества и минерали продължава. Предлагаме ви да прочетете следващите четири минерала, които са изключително важни за развитието на човек и за неговото здраве. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Нашата разходка в света на полезните вещества и минерали продължава. Предлагаме ви да прочетете следващите четири минерала, които са изключително важни за развитието на човек и за неговото здраве.

Йод
Йодът е много важен елемент за щитовидната жлеза и нейното добро състояние. По принцип две трети от йодът в организма се намира в тироидната жлеза. Тъй като тя контролира метаболизма, а йодът влияе на функционирането й, дефицитът на този минерал може да доведе до забавяне на умствените реакции, увеличаване на телесното тегло, липса на енергия. Препоръчително е на ден да се приемат от възрастен човек около 150 мг йод, а за бременните и кърмачките тази стойност скача до 175-200 мг.

Полезни ефекти: Съдейства за изгарянето на излишните мазнини. Доставя по-голямо количество енергия. Стимулира нормалния растеж. Спомага за пъргавината на ума. Допринася за доброто състояние на костите, ноктите, кожата и зъбите.
Болести при недостиг: Гуша, хипотиреоза.
Естествени източници: Кафяви морски водорасли, зеленчуци, отглеждани в богата на йод почва, особено лук и всички ястия от морски продукти.
Токсичност: Няма данни за токсичност на естествен йод, но поглъщане на количества над 2 мг не се препоръчва, а йодът като лекарство може да се окаже вреден, ако е погрешно предписан.
Врагове: Кулинарната обработка на храната и почва, бедна на хранителни вещества.
Съвети: Ако употребявате сол и живеете в район с бедна на йод почва, трябва да си осигурите поемането на йодирана сол. Ако ядете прекалено големи количества сурово зеле, вероятно няма да получите йода, от който се нуждаете, защото зелето съдържа елементи, които пречат на правилното му оползотворяване. В такъв случай може да се помисли за добавка от кафяви морски водорасли.

Мед
Медта е важен елемент, който спомага за трансформирането на телесното желязо в така важният хемоглобин. След като бъде приет, медта попада в кръвта до 15 минути. Спомага за оползотворяването на аминокиселината тирозин, която е пигментиращ фактор за косата и кожата. Установена е наличност в цигари, противозачатъчни медикаменти и при замърсяване, причинено от автомобили. Играе важна роля за асимилирането на витамин С. Точна дневна дажба не е определена, но се препоръчва количество от 1,5 до 3 мг за възрастни.

Полезни ефекти: Поддържа енергията на високо ниво като помага при абсорбцията на желязото.
Болести при недостиг: Анемия, едема, скелетни дефекти по всяка вероятност ревматоиден артрит.
Естествени източници: Зрял фасул, грах, пшеница, сушени сини сливи, органни меса (карантия), скариди и повечето ястия от морски продукти.
Токсичност: Рядко се наблюдава.
Врагове: Медта трудно се унищожава.
Съвети: Може и да е много важен елемент за организма, но медта много рядко се препоръчва като добавка към хранителното меню или изобщо като добавка. Това е така, защото много бързо може да се стигне до свръхдозиране на мед, което от своя страна има голяма опасност да доведе до снижава нивото на цинк и до безсъние, падане на косата, нередовен менструален цикъл и депресия. Ако се поема достатъчно количество пълнозърнести житни продукти и пресни зеленолистни зеленчуци, или органни меса, организмът няма да страда от недостиг на мед.

Хлор
Хлорът играе ролята на регулатор на алкално-киселинното равновесие в кръвта. Оказва действие под формата на съединение с натрий и калций. „Чистачът” на кръвта и организма, той спомага за елеминирането на различни остатъчни продукти, като активизира функцията на черния дроб. Препоръчителна дажба не е определена, но ако се поема средно голямо количество сол дневно - това е достатъчно.

Полезни ефекти: Подпомага храносмилането и поддържа гъвкавостта на тялото.
Болести при недостиг: Косопад и падане н зъбите.
Естествени източници: Трапезна сол, кафяви морски водорасли, маслини.
Токсичност: Над 15 мг могат да причинят неприятни странични ефекти.
Съвети: Ако питейната вода съдържа хлор, то организмът не получава необходимото количество витамин Е (хлорираната вода унищожава този витамин). Всеки, който пие хлорирана вода трябва да яде кисело мляко- подходящ естествен начин за възстановяване на чревните бактерии.

Цинк
Минерал, играещ съществено значение при синтеза на белтъчините и подпомага обезпечаването на правилното протичане на процесите в организма. Играе ролята на командващ съкращението на мускулите. Изключително благоприятен ефект има върху простатата, а също и върху развитието на половите органи. Много добро влияние има и върху мозъчната функция и лечението на шизофрения. Цинкът е необходим и при ДНК-синтеза. Препоръчителната дажба е 12-15 мг за възрастни (малко повече при кърмачки). Прекаленото изпотяване може да доведе до загуба на цинк до 3 мг дневно. Голяма част от цинка в хранителните продукти се губи при кулинарната им обработка, а понякога количеството в тях е незначително поради почва, бедна на хранителни вещества.

Полезни ефекти: Скъсява времето на зарастване на вътрешни и външни рани. Отстранява белите петна по ноктите. Възвръща загубения усет за вкус. Допринася при лечението на безплодие, както и за предпазване от болести на простатата. Съдейства за растежа и пъргавината на ума. Помага за намаляването на отлагането на холестерол, също и при лечението на умствени смущения.
Болести при недостиг: Хипертрофия на простатата (неканцерогенно увеличаване на простатната жлеза), атеросклероза, хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези).
Естествени източници: Месо, черен дроб, морски продукти, пшеничен зародиш, бирена мая, тиквено семе, яйца, обезмаслено сухо мляко.
Токсичност: Практически е нетоксичен, освен когато се поемав прекалено големи количества или погълнатата храна е била държана в галванизирани съдове. Мегадозите цинк водят до подтискане на имунната реакция.
Съвети: Ако поемате повече витамин В6 ще се нуждаете от засилен прием на цинк. Това важи също за алкохолиците и диабетиците. За мъжете (особено с проблеми с простатата) е препоръчително да поддържат високо нивото на цинк в организма си. За жените с проблеми и нарушения в менструалния цикъл е благоприятно приемането на цинкова добавка преди да се прибегне до хормонално лечение. Ако увеличавате приема на цинк, това означава, че увеличавате нужадата от витамин А. (Цинкът работи оптимално с витамин А, калций и фосфор).

Източник: ohboli.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност