Close search

Здравословни ползи от гроздето

Здравословни ползи от гроздето Любимо на много хора, гроздето освен вкусно е и доста полезно photo-credit

Любимо на много хора, гроздето освен вкусно е и доста полезно.

Гроздето е изключително богато на витамините C, B и провитамин A, които укрепват нервната система.

Високото съдържание на калий подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности. Затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза и др.

Багрилните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.

Укрепва стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите.

Има благотворно влияние върху зрението и здравето на очите.

Червеното вино и грозде съдържат полезни вещества, които помагат в борбата със затлъстяването. Веществото пайситаннол атакува мастните клетки и пречи на тяхното развитие. То спира натрупването на мастни клетки и растежа на мастната тъкан.

Комбинацията от фитосъединения в гроздето го правят изключително полезно, заради множеството защитни ефекти, които са свързани с метаболизма на холестерола, окислението на веществата и възпаленията.

Снимка: flickr.com

Тъмните сортове грозде са богати на полифеноли, които са добре познати антиоксидантни съставки.

В състава на гроздето магнезият спомага за редуциране на физическата умора, а цинкът предпазва от преждевременно стареене.

Съдържанието на захари е много по-голямо, отколкото при другите плодове - над 25%. Захарите в гроздето – глюкоза и фруктоза, навлизат лесно в кръвообращението и се усвояват бързо от организма.

Във формата на гроздов сок, гроздето е полезно със способността си да пречиства черния дроб и да води до отделяне на повече пикочна киселина в организма.

Екстрактите в гроздовите семки съдържат до 50 пъти по-мощни антиоксиданти от витамин Е и витамин С. Те имат антивирусни и антиканцерогенни свойства, подкрепят кръвната циркулация. 

Сокът от грозде подобрява паметта.

Хранителен състав за 100 г грозде:

  • Калории - 69 ккал
  • Въглехидрати - 18 г
  • Мазнини - 0 г
  • Захар - 15 г

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK