Close search

Коледа Коледа - 25 декември

видяно: 8454

Коледа Рождество Христово, Светото Рождение photo-credit

Рождество Христово е един от най-прекрасните християнски празници, които учат хората да бъдат по-добри. Този празник се нарича още Голяма Коледа, или Божич. Това е първият ден, когато вече се яде месо, свършват постите и от този ден започват т.нар. "мръсни дни", в които идват караконджулите и лошите духове. Тези дни са 12. Заради нечистите сили хората спазват много забрани - не се излиза навън, преди да се пели  първи петли; жените не вършат женска работа - шиене, плетене, предене, тъкане, пране. 

На този ден цялото семейство отива на тържествена служба в църквата, а след това се събират на празничен обяд. Трапезата е отрупана с много гозби, меса, кървавица. Всички стопани предния ден са заклали прасетата. Събират се всички роднини заедно, веселят се и се поздравяват с празника.

На този ден коледарските песни се чуват отвсякъде.

Коледарите тръгват след 12 часа на Бъдни вечер и обхождат всички домове.

Репертоарът от коледни песни е богат. Има пожелания към всеки член на фамилията. Домакинът черпи коледарите с вино и ракия и накрая момата подава своя кравай на водача. Той го поема, вдига го високо и над него изрича коледарската благословия за здраве, благополучие и плодовита година на цялото домочадие.

Стопаните даряват щедро коледарите (колаци, пари, месо, брашно, лук, орехи, ракия, вино, сушени плодове). С част от събраното дружината на другия ден си прави угощение, другата част продават и парите подаряват на читалището или училището.

Именници: Христо, Христина, Хрисимира, Христомир. 

Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK