Close search

Домашно краве масло

3.1
от общо 133 гласа
Време: 15 ч. и 20 мин.
Ниво: трудно
Порции: 1

Домашно краве масло photo-credit Домашно краве масло

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Изсипваме млякото в голяма тенджера и го поставяме в хладилник за около 15 часа.
  2. (През това време не го разбъркваме или разклащаме, целта е да съберем максимално количество каймак).
  3. След това внимателно с лъжица "обираме" каймака и го поставяме в дълбока купа (количеството трябва да е около 450-500 мл. - от това количество излиза около 125 г масло).
  4. Поставяме пасатор и отстрани завиваме с фолио (защото в един момент ще започне да пръска).
  5. Включваме пасатора и разбиваме непрекъснато 10 минути (първоначално каймака става по-рядък, но това е нормално - към седмата минута почва да се сгъстява).
  6. Продължаваме да разбиваме още 2-3 минути, докато се налепи по бъркалката и почне да се отделя на суроватка и масло. 
  7. След това с лъжица го преместваме в отделен съд и измиваме със студена вода - да се отдели суроватката и да се прочисти маслото. 
  8. Пристискаме с лъжица да излезе хубаво водата и въздуха. Маслото е готово.
  9. Така приготвеното масло поставяме в хладилник и може да ползваме 8-10 дни.
  10. Ако искаме да запазим маслото за по-дълго време - може да го поставим във фризер. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK