Гръцко пастицио

Продукти

  • 1 кг кайма
  • 550 г макарони
    сварени, (продълговати - наподобяващи "Пене")
  • 1 щипка сол
  • 500 г доматен сок
  • 1 глава лук
  • 100 мл олио
  • 320 г кашкавал
    настърган
  • 3 белтъка
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 щипка риган
  • 1 щипка канела
  • За соса "Бешамел":
  • 9 с.л. брашно
  • 1 литър прясно мляко
  • 3 жълтъка
  • 8 с.л. масло
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне

  1. За соса: Разтапяме маслото в дълбок съд и към него прибавяме брашното при постоянно бъркане. Прибавяме и млякото, без да прекъсваме бъркането и така докато се сгъсти. Оставяме да поизстине малко и след това добавяме разбитите жълтъци и солта.
  2. За пастата: Смесваме сварените макарони със 100 грама от настъргания кашкавал и белтъците.
  3. Половината от тях разстиламе в намазана с масло тава и ги поръсваме с олио. 
  4. Запържваме каймата с лука, доматения сок и подправките, и я добавяме към макароните.
  5. Поръсваме с още 100 грама от кашкавала и отгоре добавяме останалите макарони. 
  6. Заливаме със соса "Бешамел" и поставяме в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 25-30 минути. 
  7. Малко преди да извадим от фурната, поръсваме с останалия (120 г) кашкавал и печем още 5 минути (докато кашкавалът отгоре се разтопи).