Киш с броколи и сирене

Продукти

  • за плънката:
  • 60 г краве сирене
  • 60 г сирене "пармезан"
  • 2 моркова
  • 2 скилидки чесън
  • 500 г броколи
  • 60 г топено пушено сирене
  • 60 г синьо сирене
  • 200 мл. сметана
    готварска
  • 100 мл. прясно мляко
  • 4 яйца
  • 1 щипка естрагон
  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • за тестото:
  • сол
    на вкус
  • 2 яйце
  • 60 г орехи
  • 150 г масло
  • 250 г брашно

Начин на приготвяне

  1. В голяма купа смесваме продуктите за тестото, без орехите, и ги намачкваме с ръце, докато се получат трохи. Нарязваме и добавяме орехите.
  2. Замесваме гладко маслено тесто, което завиваме в прозрачно (стреч) фолио и оставяме в хладилник за 20 минути, да стегне.
  3. След това го разточваме върху фолио и го разстиламе във формата, в която ще го печем. Ако тестото междувременно омекне, е добре да го сложим отново в хладилник за кратко.
  4. Печем в загрята на 190 градуса фурна за 10 минути, покрито с пергаментова хартия.
  5. Почистваме и разделяме броколите на розички, и ги бланшираме в кипяща вода със сол за 3–4 минути, след което ги слагаме за секунда в ледена вода и ги отцеждаме.
  6. Морковите и сирената настъргваме, а чесънът се стриваме на паста.
  7. В купа разбиваме яйцата, заедно със сметаната, млякото, естрагона, сол и пипер на вкус, и към тях прибавяме сместа със сирената.
  8. Готовият блат изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.
  9. След това изсипваме плънката, а отгоре разпределяме розичките броколи.
  10. Печем в загрята на 180 градуса фурна, за около 45–50 минути