Close search

Козуначни пиленца

4.1
от общо 133 гласа
Време: 120 мин.
Ниво: средно
Порции: 6

Козуначни пиленца photo-credit Козуначни пиленца с лимонова кора

Продукти

Начин на приготвяне

  1. В средна купа разбъркваме 125 мл. прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно.
  2. Бъркаме закваската до еднородно състояние, след което я покриваме и оставяме на топло за 20-30 минути.
  3. Разбиваме яйцата едно по едно заедно със захарта и солта.
  4. В голяма купа пресяваме останалото брашно, сипваме яйцата, останалото мляко и настърганата кора от лимона.
  5. Прибавяме закваската и мекото масло.
  6. Омесваме гладко тесто, което "бием" 100 пъти в масата.
  7. Покриваме тестото и го оставяме на топло за 1 час или докато увеличи обема си два пъти.
  8. Премесваме тестото един път по време на втасването.
  9. Втасалото тесто разделяме на еднакви парчета, които оформяме като топки.
  10. Всяка топка разточваме на фитил, който връзваме на възел.
  11. Единият край оформяме на главичка, като правим носле. (По желание може да сложим за "човчица" парче от клечка за зъби).
  12. Очите се оформяме с черния пипер, които забождаме леко.
  13. Другият край правим на плоска опашка, като с ножица или нож оформяме докрай.
  14. Така приготвените пиленца поставяме в тава за печене.
  15. Оставяме да втасат повторно за 15-20 минути.
  16. Намазваме ги с разбит жълтък.
  17. Загравме фурната на 180 С.
  18. Козуначните пиленца печем 15-20 минути до златист цвят.
Още от : печива

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK