Close search

Локум

5.0
от общо 128 гласа
Време: 35 мин.
Ниво: средно
Порции: 6

Локум photo-credit Домашен локум

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Разтапяме захарта в 1 литър от водата, сваляме от огъня и прецеждаме.
  2. Разтваряме нишестето постепенно в 250 мл. вода, като внимаваме да не стане на гранулки, прибавяме останалият 0,5 л вода, лимоновият сок и прецеждаме през марля.
  3. Разтвореното нишесте изсипваме малко по малко с чиста дървена лъжица в разтопената захар, слагаме на котлона и бъркаме, докато се сгъсти окончателно. (Т.е. като гребнем с върха на ножче от сместа и опитаме с пръсти, сместа да не се отделя от тях. Ако се отделя, продължаваме да сгъстяваме).
  4. Сгъстения локум прехвърляме в намаслена тава и оставяме се охлади и да се втвърди напълно.
  5. Изстиналия локум режем на квадратчета, които овалваме в пудра захар.

Съвет: По време на варенето на локума можем да го оцветим със сладкарска боя или да му прибавим по време пържени фъстъци или смлени бадеми.

Още от : десерти

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK