Close search

Пролетна тортичка :)

Добавено от elittooo
Видяна: 3544 Пролетна тортичка :)

Продукти

 За блатовете: 7 яйца, 180 г пудра захар, 110 г брашно
 За крема: 4 яйца, 200 г захар, 1 натурален шоколад (около 100 г), 200 г краве масло, 1 ванилия, 1 с.л. ром (или друг алкохол)
 За глазурата: 200 мл течна сметана (сладка), 100 г бял шоколад, зелена сладкарска боя
 За цветенцата: 500 г пудра захар, 100 г брашно, 50 г краве масло, 100 мл вода, сладкарска боя

Начин на приготвяне

Блатове: Жълтъците се разбиват с 2/3 от захарта, белтъците се разбиват с останалата част от захарта и се прибавят внимателно към жълтъците. Прибавя се брашното чрез ръсене. В  тортена форма се слага хартия за печене, намазва се с масло и се поръсва с брашно. 3-4 лъжици от сместа се разстилат върху нея и се пече в умерена фурна до златисто. Изпичат се около 7-8 платки.
 Крем: Яйцата се разбиват със захарта на водна баня на слаб огън до сгъстяване. Шоколадът се разтопява на водна баня и след като изстине сместа се прибава към нея, заедно с ванилията и алкохола. Маслото се разбива на пяна и към него се прибавя лъжица по лъжица яйчената смес.
 Глазура: Сметаната се кипва и към нея се прибавя белия шоколад, натрошен на парченца. Бърка се, докато шоколада се разтопи и се получи гладка смес. Прибавя се зелената боя до получаване на желания цвят.
 Цветенца от захарно тесто: Слагаме водата в подходящ съд на котлона. Към нея добавяме маслото. Когато сместа заври, сваляме от котлона и изсипваме брашното наведнъж. Бъркаме енергично, докато сместа се отдели от стените на съда. Изваждаме я и я разстиламе върху плот. Изчакваме докато сместа поизстине и стане приятна за пипане. Добавяме пудрата захар постепенно и омесваме тесто. Оцветяваме със сладкарска боя по желание. Точим върху плот, поръсен с пудра захар. Изрязваме малки кръгчета и оформяме цветенцата (или с формички). Можем да съхраним тестото в хладилник увито в свежо фолио. 
 Сглобяване: Платките се мажат с крем, накрая цялата торта се намазва също с крем и се оставя малко да стегне. Залива се с изстиналата глазура, отново се оставя да се стегне и се украсява. 
  Добър апетит! :)

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK