Aгнешко бутче с хвойна и розмарин

Продукти

  • 3 плода хвойна , счукани
  • 1 бутче агнешко месо - около 3 кг.
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 стръка розмарин , само листата
  • 3 скилидки чесън , смачкани
  • 250 мл бяло вино

Време: 2 ч. и 40
Ниво: средно

Large agneshko butche s hvoyna i rozmarin

Начин на приготвяне

  1. Загряваме фурната на 190 градуса. Смесваме смачканите скилидки чесън, накълцаните листа розмарин, черния пипер и хвойната с достатъчно зехтин, до получаване на паста. 
  2. Натриваме студеното агнешко месо (току-що извадено от хладилника) със сместа и го оставяме за около 1 час, докато се загрее до стайна температура.
  3. Слагаме бутчето в тавичка и го изпичаме за 1 час и 45 минути. Изваждаме го и го оставяме да почине върху дъска около 30 минути, увито във фолио. 
  4. Така приготвеното месо ще остане леко розово в средата, но ако го предпочитаме по-добре изпечено, го оставяме във фурната 2 часа.
  5. Изсипваме излишната мазнина от тавата и я слагаме на котлона. Добавяме виното и го кипваме. 
  6. Прехвърляме соса в сосиера и го посоляваме на вкус. Нарязваме агнешкото на филии и добавяме изтеклия върху дъската сок в сосиерата. 
  7. Поднасяме месото топло.