Продукти
-
100
мл.
олио
-
600
мл.
вода
-
50
г
ракия
-
7
листа
джоджен
-
3
клонки
девесил
-
1
ч.л.
сол
-
300
г
ориз
-
1
връзка
зелен лук
-
50
г
стафиди
-
1
ч.л.
червен пипер
-
200
г
гъби
-
500
г
набор за дроб-сарма
-
2
кг.
агнешко бутче или плешка
Начин на приготвяне
- Слагаме агнешкото бутче и набора за дроб-сарма в дълбока тенджера за варене. Пълним я с вода (около 1 литър) и добавяме ракията.
- След като кипне месото и дреболиите, отстраняваме кръвта изплувала на повърхността, и оставяме да поврат още 30 минути.
- През това време подготвяме останалите продукти. Накисваме оризът в купичка с вода. Почистваме стръковете лук, гъбите и зелените подправки (девесил и джоджен), измиваме ги и ги нарязваме на ситно.
- След като минат 30-те минути, отстраняваме месото и дреболиите от котлона. Изваждаме дреболиите в чиния и ги оставяме за 40 минути да се охладят. Изхвърляме водата, в която са се варили дреболиите. Бутчето оставяме цяло, а сварената карантия нарязваме на дребно.
- Към нарязаните съставки на набора за дроб-сарма, добавяме ориза, гъбите, лука и стафидите. Слагаме ги на дъното на дълбока тава за печене (с размери 40-25-7 см.). Отгоре ги поръсваме със сол, червен пипер и зелените подправки. Добавяме 600 мл. вода. Най-отгоре слагаме бутчето и внимателно поливаме всичко с олиото.
- Ястието покриваме с алуминиево фолио за печене. Печем при 180 градуса, 90 минути. След това отстраняваме фолиото и връщаме за печене още 10 минути. (Така бутчето хваща приятна златиста коричка).
- При сервиране, отрязваме месото на порция и поднасяме върху "подложка" от дробинето с ориза. По желание, може да гарнираме с резен лимон.