Начин на приготвяне
- Слагаме агнешкото бутче и набора за дроб-сарма в дълбока тенджера за варене. Пълним я с вода (около 1 литър) и добавяме ракията.
- След като кипне месото и дреболиите, отстраняваме кръвта изплувала на повърхността, и оставяме да поврат още 30 минути.
- През това време подготвяме останалите продукти. Накисваме оризът в купичка с вода. Почистваме стръковете лук, гъбите и зелените подправки (девесил и джоджен), измиваме ги и ги нарязваме на ситно.
- След като минат 30-те минути, отстраняваме месото и дреболиите от котлона. Изваждаме дреболиите в чиния и ги оставяме за 40 минути да се охладят. Изхвърляме водата, в която са се варили дреболиите. Бутчето оставяме цяло, а сварената карантия нарязваме на дребно.
- Към нарязаните съставки на набора за дроб-сарма, добавяме ориза, гъбите, лука и стафидите. Слагаме ги на дъното на дълбока тава за печене (с размери 40-25-7 см.). Отгоре ги поръсваме със сол, червен пипер и зелените подправки. Добавяме 600 мл. вода. Най-отгоре слагаме бутчето и внимателно поливаме всичко с олиото.
- Ястието покриваме с алуминиево фолио за печене. Печем при 180 градуса, 90 минути. След това отстраняваме фолиото и връщаме за печене още 10 минути. (Така бутчето хваща приятна златиста коричка).
- При сервиране, отрязваме месото на порция и поднасяме върху "подложка" от дробинето с ориза. По желание, може да гарнираме с резен лимон.
|