Продукти
-
1
пак.
ванилия
-
1
пак.
канела
-
олио
за напръскване на корите и за намазняване на тавата
-
500
г
орехи
смлени
-
400
г
кори
тънки, точени
- за сиропа:
-
1
лимон
сока
-
1
пак.
ванилия
-
2,5
ч.ч.
захар
-
500
мл.
вода
Начин на приготвяне
- Намазняваме тавичка и поставяме в нея 3 точени кори, напръскваме ги с олио (или разтопено масло). Смесваме орехите, канелата и ванилията. Разстиламе малко от сместа върху корите, след това слагаме още 3 кори, напръскани с олио, а после поръсваме с ореховата смес. Продължаваме, докато свършат корите и орехите, и завършваме с кора. Преди печенето нарязваме баклавата в тавата на квадратчета или ромбчета.
- Печем в предварително силно загрята (до 200°) фурна, до силно зарозовяло (около 50 минути).
- Междувременно приготвяме сиропа, като залеем захарта с вода. Добавяме ванилия и сока от лимона. Оставяме да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
- След като е изстинала добре, заливаме опечената баклава с горещия сироп. Оставяме я да се напой хубаво (на стайна температура) - около 24 часа.
- Сервираме в десертни купички или чинии.