Банска капама

Продукти

  • 250 г чекане (киснало цвекло)
  • 100 г червено вино
  • 1 кисела зелка
  • 400 г ориз
  • 450 г банска кървавица
  • 400 г пилешко месо
  • 150 г сланина
  • 500 г телешко месо
  • 500 г свинско месо
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • кимион

Време: 3 ч. и 20
Ниво: лесно

Large banska kapama

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме и накисваме зелето в малко вода да се обезсоли леко. Изтискваме го внимателно.  
  2. Запържваме ориза с малко червен пипер и кимион.
  3. В голям глинен гювеч започваме да редим: зеле - телешко месо - ориз - отново зеле - кървавица - ориз - зеле - пиле и така докато подредим всички продукти. В отделните слоеве слагаме дафинов лист (4-5 листа са достатъчни).
  4. Добавяме кисналото цвекло.
  5. Под капака на гювеча слагаме плътен слой фолио за печене, за да не "издиша". Поставяме го във фурната за около 30-35 минути на 250 градуса (докато заври) и после още около 3 часа печем на 150 градуса.

Съвет: 

Ако не харесваме вкуса на кисналото цвекло, може да не го употребяваме.