Начин на приготвяне
- Бисквитите се смилат или се счукват на фини трохи и се омесват добре в купа заедно с разтопеното масло и 1 ч.л. от захарта.
- Получената смес се поставя в добре намаслена форма за печене с подвижно дъно и се разпределя равномерно, като се притиска или с пръсти, или с лъжица, а може и с дъното на стъклена чаша.
- Леко се притиска и по ръбовете на тавата (да залепне малко и по стената на тавата, около 0.5 см). Слага се да се запече за 10 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна, и след това се оставя настрани да се охлади.
- Крема сиренето, захарта, брашното и ванилията се поставят в голяма купа, като се разбива с миксер на средна скорост до пухкава смес (около 2 минути). След това се слага заквасената сметана и яйцата, едно по едно, като след всяко се бърка на слаба скорост, докато се поеме от сместа (около 30 секунди). При бъркането от време на време с лъжица или шпатула се обира залепналата смес от страните на купата и се слага вътре да се смеси добре.
- Пече се около 70 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Като стане готов, чийзкейкът се оставя във фурната с леко отворена врата да се охлади постепенно. Това е, за да се избегне получаването на пукнатини по повърхността на кейка, заради рязката промяна на температурата.
Преди да се извади от формата леко се прокарва нож или шпатула по обиколката на формата, за да може по-лесно да се отдели.
- Преди сервиране се оставя покрит в хладилник да се охлади поне 4 часа или за една нощ.
|