Домашен ябълков оцет

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и почистваме много добре ябълките и ги нарязваме на 4, без да отсртаняваме семената и кората им. Поставяме ги в пластмасов бидон. 
  2. Загряваме водаата на 40 градуса и в нея разтапяме захарта. 
  3. С получения разтвор заливаме ябълките. Прибавяме маята и разбъркваме много добре. 
  4. След това оставяме на стайна температура да ферментира (без да разбъркваме повече). 
  5. След като се получи кисела фермантация, прецеждаме през тензух, добавяме по 1-2 ч.л. лимонена киселина за избистряне на и наливаме в стъклен съд. 
  6. Отново поставяме утайките в бидона, отоново загряваме 10 л. вода, но този път слагаме само 1/2 захар. 
  7. Рецептата се повтаря до получаване на втора доза оцет.