Продукти
-
2
ч.ч.
брашно
от просо
-
5
литра
вода
, хладка
-
2
ч.ч.
захар
*може да ползваме кафява захар
- За закваската:
-
1
ч.ч.
вода
-
1
с.л.
захар
-
2
с.л.
брашно
от просо
Начин на приготвяне
- За закваската: в подходящ съд смесваме водата, захарта и брашното, и разбъркваме добре, до хомогенна смес. Оставяме да престои 1-2 дни (докато ферментира).
- Изсипваме брашното в сух тиган и го запичаме, като разбъркваме през цялото време, за да не загори.
- Прехвърляме го в по-голяма тенджера и го оставяме да изстине.
- Добавяме водата и разбъркваме добре, до хомогенност (може и с пасатор, за да не се получат бучки).
- Добавяме захарта и поставяме на котлона да заври.
- Бъркаме през цялото време на варенето (около 7-8 минути).
- Снемаме от огъня и оставяме да се охлади. Прибавяме закваската.
- Оставяме на топло за 2-3 дена, да ферментира.
- След това наливаме бозата в стъклени бутилки и съхраняваме хладилник.