Домашна пастърма

Продукти

Начин на приготвяне

1. Почистваме добре месото от жилите. Нарязваме го на големи парчета, като режем по дължина на мускулните влакна.

2. Взимаме по възможност дървен съд, в който нареждаме на пластове - морска сол, месо, морска сол. Завършваме пластовете с морска сол и притискаме с тежест.

3. Оставяме го да преседи 48 часа. Изчистваме го от солта, накисваме го в съд с вода за 3-4 часа. Подсушаваме месото.

4. Смесваме добре всичките подправки и овалваме добре месото в тях. По желание можем да добавим и чубрица и чили. Поставяме месото между две дъски и слагаме тежест отгоре. Така е добре да преседи около 3 дни.

5. Правим разрез в месото и го закачаме на здрав конец да съхне между 7-10 дни на прохладно място.

6. Ако сме приготвили в по-голямо количество, можем да увием пастърмата в хартия и в найлон и да съхраняваме във фризер за по-дълго време.