Продукти
- За блата:
-
100
г
брашно
бяло, тип 500
-
100
г
захар
-
4
яйца
- За крема:
-
100
г
пудра захар
-
600
г
цедено кисело мляко
-
600
г
ябълки
– изчистени и настъргани
-
1
ч. л.
лимонов сок
-
1
лимон
настъргана кора
- За украса:
-
орехи
или фъстъчен крокант, по избор
Начин на приготвяне
- Разбъркваме белтъците със 75 г от захарта на миксер, на висока скорост до получаване на твърди връхчета.
- Разбъркваме жълтъците с останалата захар до побеляване. Добавяме брашното и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
- Добавяме сместа от жълтъците към белтъците като разбъркваме на ръка, за да не спаднат белтъците.
- Изсипваме готовата смес в кръгла формичка от 22 см. и печем на 170 г за 20-25 минути. Първите 10 минути фурната не се отваря, за да не спадне блата. Проверяваме с клечка за зъби, дали е изпечен.
- Оставяме блата да изстине 2-3 часа. Най-добре ще бъде, ако го оставим в хладилник, увит в найлонова торбичка или домакинско фолио за една нощ, за да може да се разреже, без да се натроши.
- Настъргваме ябълките, непосредствено преди да приготвим крема и да сглобим тортата. Разбъркваме ги с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
- Смесваме цеденото кисело мляко с пудрата захар, добавяме ябълките и настърганата кора от лимон.
- Изваждаме блата от формичката и го разрязваме наполовина през средата, за да получим два еднакви кръга.
- Сглобяваме тортата като започваме с единия блат, добавяме половината крем и заглаждаме с шпатула или лъжица. Поставяме и втория блат, останалия крем и отново заглаждаме. Така заредената торта покриваме с домакинско фолио и оставяме за 1 нощ в хладилника да стегне.
- На следващия ден изваждаме тортата от формичката, зафилваме с нож неравностите от крема и панираме отстрани с орехи или фъстъчен крокант.
* Тортата е сочна и много лека. Ако обичате по-сиропирани торти, може да напръскате блатовете с компот или захарен сироп преди крема.