Начин на приготвяне
- Внимателно намазваме дъното на тавичка с размери 33 x 23 x 5 см. с малко олио. Застиламе я с хартия за печене. Отгоре поръсваме около 3 супени лъжици пудра захар - по цялото дъно (това ще помогне за отделянето на бонбоните от хартията).
- Поставяме 120 мл. от студената вода в купа. Поръсваме желатина във водата и оставяме желатина да се разтвори - около 15 минути.
- Междувременно в тенджера поставяме захарта, царевичния сироп (глюкозата), солта и останалите 120 мл. студена вода. Разбъркваме над умерен огън, докато захарта се разтвори и сместа кипне. Покриваме тенджерата с капак и оставяме да ври за около 3 минути, за да може всички кристали захар да се разтворят. Сваляме капака и поставяме термометър (кулинарен) на стената на тенджерата. Увеличаваме температурата и оставяме да заври, без да разбъркваме, докато сиропът достигне 115 градуса (по Целзий) - около 10 минути. Отстраняваме от огъня.
- С миксер на ниска скорост бавно на тънка струйка изливаме горещия сироп при желатина. Постепенно увеличаваме скоростта на миксера и разбиваме, докато сместа утрои обема си и стане много гъста и плътна - около 10 минути. Добавяме ванилията и "бием" още 30 секунди, за да се съчетаят.
- Приготвената смес изсипваме в тавата и разстиламе добре с помощта на шпатула. (Като е добре да направим повърхността колкото се може по-гладка). Отгоре поръсваме с 3 с.л. пудра захар и оставяме непокрити на стайна температура за около 12 часа.
- За да извадим от тавата, първо минаваме по стените с остър нож. След това обръщаме тавата върху напудрена с пудра захар повърхност. Махаме тавата, отлепяме хартията и поръсваме с пудра захар. Нарязваме на квадрати с помощта на остър нож. Поръсваме в пудра захар и отрязаните страни. Отърсваме от излишната захар.
Съвет: * Така приготвените бонбони може да съхраним за около 2 седмици в херметически затворени контейнери на стайна температура. * Към сместа може да добавим сладкарска боя и различни аромати, така че да направим различни цветове и вкусове бонбони. * Идеални са за похапване сами или като добавка в горещ шоколад или капучино.
|