Начин на приготвяне
- Изсипваме млякото в голяма тенджера и го поставяме в хладилник за около 15 часа.
- (През това време не го разбъркваме или разклащаме, целта е да съберем максимално количество каймак).
- След това внимателно с лъжица "обираме" каймака и го поставяме в дълбока купа (количеството трябва да е около 450-500 мл. - от това количество излиза около 125 г масло).
- Поставяме пасатор и отстрани завиваме с фолио (защото в един момент ще започне да пръска).
- Включваме пасатора и разбиваме непрекъснато 10 минути (първоначално каймака става по-рядък, но това е нормално - към седмата минута почва да се сгъстява).
- Продължаваме да разбиваме още 2-3 минути, докато се налепи по бъркалката и почне да се отделя на суроватка и масло.
- След това с лъжица го преместваме в отделен съд и измиваме със студена вода - да се отдели суроватката и да се прочисти маслото.
- Пристискаме с лъжица да излезе хубаво водата и въздуха. Маслото е готово.
- Така приготвеното масло поставяме в хладилник и може да ползваме 8-10 дни.
- Ако искаме да запазим маслото за по-дълго време - може да го поставим във фризер.
|