Доматена крем супа с моркови и босилек

Продукти

  • 5 домата
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 кубчета бульон , зеленчуков
  • 6 с.л. течна сметана
  • черен пипер на вкус
  • 2 г захар
  • 2 с.л. зехтин
  • сол на вкус
  • 4 г босилек + няколко листенца за гарниране

Време: 50 мин.
Ниво: средно

Large domatena krem supa s morkovi i bosilek

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваме лука, чесъна и босилека. Запържваме ги в зехтина, до омекване. 
  2. Почистваме и нарязваме морковите и ги добавяме към лука и чесъна. 
  3. Добавяме около 80 мл вода и задушаваме за 8-10 минути. Разбъркваме внимателно, като следим да не загори лука. 
  4. Измиваме и обелваме доматите. Нарязваме ги и ги добавяме към морковите, лука и чесъна. 
  5. Добавяме още около 200 мл гореща вода и "пускаме" бульоните. Оставяме всичко да къкри, до готовност на доматите. 
  6. Добавяме захарта, сол и черен пипер на вкус, и пасираме. 
  7. Добавяме сметаната, разбъркваме внимателно и сервираме. 
  8. Преди сервиране, гарнираме с пресни листа босилек.