Еклери с ванилов крем

Продукти

  • за ваниловия крем:
  • 500 мл. прясно мляко
  • 5 с.л. брашно
  • 0,5 ч.ч. вода
  • 8 с.л. захар
  • 50 гр. масло
  • 3 ванилии
  • за еклерите:
  • 1 ч.ч. вода
  • 0,5 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. брашно
  • 4 яйца

Начин на приготвяне

  1. За еклерите: Слагаме водата и олиото да заврат на котлона, след това добавяме брашното и бъркаме няколко минути, докато стане гъста смес. Махаме от котлона и оставяме да изстине.
  2. След като сместа изстине, едно по едно добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво.
  3. С помощта на лъжица, гребваме малко от сместа и поставяме в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или сме намаслили или сме покрили с хартия за печене. 
  4. Печем еклерите в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.
  5. За крема: Слагаме млякото със захарта да заврат. Добавяме размитото с малко вода брашно. След това бъркаме непрекъснато няколко минути, прибавяме и маслото, и бъркаме още няколко минути. Накрая добавяме ванилията.
  6. Вече поизстиналите еклери разрязваме внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка ги пълним с крем. 
  7. Готовите еклери поръсваме с пудра захар.