Продукти
- за ваниловия крем:
-
500
мл.
прясно мляко
-
5
с.л.
брашно
-
0,5
ч.ч.
вода
-
8
с.л.
захар
-
50
гр.
масло
-
3
ванилии
- за еклерите:
-
1
ч.ч.
вода
-
0,5
ч.ч.
олио
-
1
ч.ч.
брашно
-
4
яйца
Начин на приготвяне
- За еклерите: Слагаме водата и олиото да заврат на котлона, след това добавяме брашното и бъркаме няколко минути, докато стане гъста смес. Махаме от котлона и оставяме да изстине.
- След като сместа изстине, едно по едно добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво.
- С помощта на лъжица, гребваме малко от сместа и поставяме в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или сме намаслили или сме покрили с хартия за печене.
- Печем еклерите в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.
- За крема: Слагаме млякото със захарта да заврат. Добавяме размитото с малко вода брашно. След това бъркаме непрекъснато няколко минути, прибавяме и маслото, и бъркаме още няколко минути. Накрая добавяме ванилията.
- Вече поизстиналите еклери разрязваме внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка ги пълним с крем.
- Готовите еклери поръсваме с пудра захар.