Продукти
-
1
ч.ч.
захар
-
1,5
л.
вода
-
2
дафинови листа
-
1
връзка
копър
-
1
връзка
магданоз
-
1
глава
чесън
-
4
моркова
-
3
кг.
зеле
-
1
ч.ч.
оцет
-
1
ч.ч.
олио
-
3
с.л.
сол
Начин на приготвяне
- Почистваме и рендосваме морковите, а зелето нарязваме на тънки ивички. Накълцваме чесъна, магданоза и копъра.
- Сваряваме саламура от водата, солта, захарта и дафиновите листа. След като отместим от огъня, прибавяме и оцета.
- Заливаме зеленчуците, разбъркваме ги и ги оставяме да "втасат" 3 дни на хладно, покрити с тензух (не затваряме с капак, сместа трябва да диша). Може да консумираме и веднага.
След тридневния срок на втасване, трябва да държим салатата в хладилника, в затворени буркани докато свърши салатката. Хубавото на тази туршия е, че запазва витамините на зеленчуците, защото няма варене, попарване, нито дълго втасване. Освен това, е и умерено солена за разлика от повечето други рецепти за втасало зеле.