Еврейски сладък хляб "Халла"

Продукти

  • 1 с.л. жива мая
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 3 яйца
  • 2 ч.ч. вода
  • 0,5 ч.ч. мед
  • 8 ч.ч. брашно
  • 1 с.л. маково семе

Начин на приготвяне

  1. Маята се размива в голяма купа с топлата вода (около 45 ºС). Добавят се медът, яйцата, олиото и солта. 
  2. Брашното се добавя малко по малко при непрекъснато бъркане, след което се замесева тесто. Меси се, докато не се получи еластично тесто, което не лепне. 
  3. Добавя се брашно, ако е необходимо. Готовото тесто се покрива с чиста влажна кърпа и се оставя за час и половина. 
  4. Когато удвои обема си, тестото се поставя на набрашнена повърхност, разделя се на две и се премесва още 5-6 минути. Всяка част се разделя на три и се разточва на дълги "змиички", след което се заплитат, както се плете козунак. Краищата се застъпват и се сплитат на плитка. Сплетените хлябове се покриват с кърпа и се оставят да втасат за около час. 
  5. Намазват се с разбит жълтък, поръсват се с маково семе и се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути.