Филе от сьомга с хрупкава коричка върху черен ориз със стафиди и кедрови ядки

Продукти

  • 40 г корнфлейкс натурален
  • 30 г филирани бадеми
  • 180 г филе от сьомга атлантическа сьомга
  • 20 г мед
  • 10 г балсамов оцет
  • сол
  • за ориза:
  • 100 г черен ориз
  • 20 г мед
  • 30 г кедрови ядки
  • 30 г стафиди
  • 30 г масло
  • 20 г коняк за фламбе
  • 20 г сок от портокал прясно изцеден
  • зеленчуков бульон
  • сол

Време: 25 мин.
Ниво: професионално

Large file ot syomga s hrupkava korichka varhu cheren oriz sas stafidi i kedrovi yadki

Начин на приготвяне

  1. Осоляваме сьомгата от двете страни.
  2. Смесваме меда и балсамовия оцет, и намазваме плътен слой върху едната страна на сьомгата.
  3. След това я притискаме върху предварително смлените бадеми и корнфлейкс в блендер, така, че те да полепнат и да образуват плътна коричка.
  4. Печем във фурна, в намазнен съд или върху хартия за печене, на 220 градуса, докато се получи златиста и хрупкава коричка.
  5. За ориза: Слагаме маслото в нагрят тиган.
  6. Добавяме стафидите и кедровите ядки.
  7. След като леко ги запържим и "отворят" аромата си добавяме меда и коняка, и фламбираме (запалваме внимателно).
  8. Добавяме сока на портокала и ориза.
  9. Разбъркваме внимателно, след което доливаме на малки части зеленчуковият бульон, докато оризът стане напълно готов.
  10. Подправяме със сол на вкус.
  11. Подреждаме в подходяща чиния, като слагаме ориза отдолу, а върху него сьомгата с хрупкавата коричка нагоре.

* Филе от сьомга с хрупкава коричка върху черен ориз със стафиди и кедрови ядки може да опитате в ресторант "Модерато".