Френска лучена супа

Продукти

  • 1,5 ч.л. мащерка
    , суха
  • 50 мл порто
    или друго десертно вино
  • 2 г захар
    кафява
  • 50 г масло
  • 1 кг. лук
    кромид
  • 1 л бульон
    от говеждо месо
  • сирене грюер
    или ементал
  • 1 дафинов лист
  • сол

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваме лука на тънки полумесеци. Загряваме маслото и прибавяме лука към него, изсипваме и захарта. Готвим на среден огън около 20 минути, докато омекне и намали обема си 3 - 4 пъти. Когато лукът започне да се карамелизира прибавяме мащерката и сол на вкус, а котлонът усилваме. Готвим още около 10-15 минути, при непрекъснато бъркане. Добавяме портото, а след 5 минути, когато то се е абсорбирало, прибавяме бульона и дафиновия лист. Когато супата заври, намаляваме котлона и оставяме да къкри за 15 - 20 минути, или докато течността се редуцира, а супата - сгъсти.
  2. През това време подготвяме филийките за сервиране.
  3. Нарязваме една франзела по диагонал на филийки. Подреждаме ги в тава и ги запичаме във фурната на 220 градуса. Когато придобият златиста коричка ги изваждаме и още горещи ги натъркваме със скилидка чесън.
  4. Преди сервиране, супата разпределяме в огнеопорни купички. Отгоре слагаме по една препечена филийка, поръсваме с прясно настъргано сирене грюер, или ементал, и запичаме на горен реотан във фурната, докато сиренето се разтопи и образува апетитна коричка.
  5. Сервираме веднага.