Френска лучена супа
Продукти
-
1,5
ч.л.
мащерка
, суха
-
50
мл
порто
или друго десертно вино
-
2
г
захар
кафява
-
50
г
масло
-
1
кг.
лук
кромид
-
1
л
бульон
от говеждо месо
-
сирене грюер
или ементал
-
1
дафинов лист
-
сол
Начин на приготвяне
- Почистваме и нарязваме лука на тънки полумесеци. Загряваме маслото и прибавяме лука към него, изсипваме и захарта. Готвим на среден огън около 20 минути, докато омекне и намали обема си 3 - 4 пъти. Когато лукът започне да се карамелизира прибавяме мащерката и сол на вкус, а котлонът усилваме. Готвим още около 10-15 минути, при непрекъснато бъркане. Добавяме портото, а след 5 минути, когато то се е абсорбирало, прибавяме бульона и дафиновия лист. Когато супата заври, намаляваме котлона и оставяме да къкри за 15 - 20 минути, или докато течността се редуцира, а супата - сгъсти.
- През това време подготвяме филийките за сервиране.
- Нарязваме една франзела по диагонал на филийки. Подреждаме ги в тава и ги запичаме във фурната на 220 градуса. Когато придобият златиста коричка ги изваждаме и още горещи ги натъркваме със скилидка чесън.
- Преди сервиране, супата разпределяме в огнеопорни купички. Отгоре слагаме по една препечена филийка, поръсваме с прясно настъргано сирене грюер, или ементал, и запичаме на горен реотан във фурната, докато сиренето се разтопи и образува апетитна коричка.
- Сервираме веднага.