Френски палачинки

Продукти

  • 2 с.л. коняк
  • 2 с.л. олио
  • щипка сол
  • 700 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • 200 г брашно

Начин на приготвяне

  1. Разбиваме яйцата със солта. Добавяме млякото и брашното, лъжица по лъжица, като бъркаме сместа бавно и внимателно, докато се поеме брашното (като внимаваме тестото да не стане на бучки). Накрая добавяме коняка и олиото. 
  2. В нагорещен тиган слагаме по една чаена лъжица олио и един черпак от сместа. Изпържваме от двете страни, до зачервяване на палачинката. На всеки три палачинки е добре да слагаме по една чаена лъжичка олио, на дъното на тигана. (Може да ползваме и бучка масло).
  3. Готовите палачинки подреждаме една върху друга в кръгла чиния. Сервираме ги завити на руло, със солена или сладка плънка.